« Indien: 7 sorters länkar - nr 1, 2009 | Main | Hans Niemöller och Soran Ismail »

2009-10-17

Tre obekväma sanningar om din kosthållning

När gåsdundebatten briserade för några månaders sedan så var det i sedvanlig ordning ingen nyhet. Alla som velat veta har lätt kunnat konstatera att man sliter fjädrarna av levande fågel för att ge människor bättre nattsömn. Men plötsligt var människor mottagliga, och ett antal företag blev mycket nervösa.

Att tonfisk, torsk och ål är nära utrotning är en sanning som alla också känner till, även om det finns de som förnekar det, precis som det finns människor som vägrar erkänna växthuseffekten.

Trots detta äter de flesta i min omgivning i någon mån dessa matfiskar, en tonfiskmacka där, en bit torsk där. Lokala turistinitiativ i Skåne uppmuntrar traditionella ålagillen, trots att ålen är nära utdöd! Det är ungefär lika bisarrt som att man i Peking skulle låta servera nationalklenoden jättepanda på banketter.

Precis som i dundebatten kommer någon eller något förr eller senare få klä skott för röveriet. Men du kan redan idag säga sanningen till dig själv – nej det är inte ok att äta tonfisk, även om jag lyfter vikter. Nej det är inte ok att äta torsk. Och du kan se SVT:s reportage om det odlade röda guldet i Norge och varför inte sätta upp Greenpeace lista över hotade matfiskar ovanför köksfläkten.

Och om du är företagare eller kommun kan du ta en funderar till på hur ditt varumärke kommer att må den dag det allmänna samvetet vaknar till liv.

Martin Stenberg

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0120a64699c9970c

Listed below are links to weblogs that reference Tre obekväma sanningar om din kosthållning:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.