« Catching Up Fast, the 2nd edition | Main | 2 oktober: Folkets dag på Himmelska fridens torg »

2009-10-01

Grattis Folkrepubliken, 60 år!

För någon timma sedan avslutades direktsändningen från den stora nationaldagsparaden på Himmelska fridens torg.

Historia och nutid för den 60 år gamla Folkrepubliken skildrades genom en två timmar lång parad. Runt 200 000 människor sägs ha deltagit i uppvisningen.

20091001-DSC_8649

Det fanns ingen chans att se paraden live. Myndigheterna har genom restriktioner och via media låtit det bli tydligt att bästa sättet att fira nationaldagen på är hemma i soffan framför TVn. De flesta verkar ha följt påbudet. Under en promenad timman innan paraden såg jag mycket få människor, och ännu färre bilar. Jag handlade mitt fika, gick hem och bänkade mig framför TVn.

Det är svårt att inte bli imponerad av arrangemanget, och det är något speciellt med att på TV se tusentals ballonger släppas av barn på Himmelska fridens torg och sekunderna senare från lägenhetsfönstret se dem sväva upp mot himlen några kilometer bort.

Paradens första del, en truppinspektion och militärparad, upptog den inledande timman. Fascinationen över raka led och modern hårdvara avtar efter ungefär en kvart. Flygvapnets överflygning över stan piggar upp en aning, men det bestående intrycket är ändå att ha tittat bakåt till en tid då världens supermakter jämförde längden på sina missiler.

20091001-DSC_8678

Den andra delen är mer intressant. Under den visas viktiga historiska perioder, Kinas samtliga provinser, och nutida framsteg upp. ”Mao Zedong thought”, forna ledare som Deng Xiaoping och Jiang Zemin, nuvarande presidenten Hu Jintao med sin teori om ”scientific development”, jordbruk, rymdfarare, olympiska mästare, vindkraftverk, Expo 2010-maskoten och representanter för Kinas minoritetsfolk – alla passerade de förbi i en färgglad kavalkad av dansande människor. I bakgrunden formade 80 000 elever från stadens skolor slagord med hjälp av färgade plakat; ”tjäna folket”, ”följ partiets påbud” och så vidare.

Det var få överraskningar. Budskapen är de vi känner igen; modernisering, ett enat folk och ett styre som handfast och metodiskt för landet framåt.

Men mest intressant var kanske det som saknades, som t ex de första trettio åren av Folkrepublikens historia. Från revolutionen hoppar vi raskt fram till 1978 och Kinas öppnande för omvärlden. Ingen hade förväntat sig att se kassa stålverk, massvält och intellektuella med dumstrut på huvudet passera i paraden. Men finns verkligen ingenting att säga om landets första trettio år?

Det är förstås fråga om en historieskrivning som passar det nuvarande ledarskapet. Deras legitimitet bygger delvis på de tidiga kommunisternas verk, men det svårt att förklara hur Det stora språnget och Kulturrevolutionen bidragit till dagens positiva utveckling. Enklare då att lägga fokus på rymdraketer, höghastighetståg, solceller och kvinnliga stridspiloter.

Jag är säker på att många kineser känner en enorm stolthet när de ser paraden. Det har de all rätt att göra. Här har lidits mycket för den relativt goda verklighet som många lever i idag. Och jag är lika säker på att många i väst kommer att sucka över den skeva historieskrivningen, den övning i kollektivism som paraden utgör och de ingrepp i folks vardag som förberedelserna inneburit. For oss blir uppvisningen absurd.

Men det här var ingen uppvisning för dig och mig, det var en två timmar lång reklamfilm för Kinas kommunistparti. Och den reklamfilmen säljer ett fortsatt styre som jag tror att folket kommer att köpa.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0120a5b00893970b

Listed below are links to weblogs that reference Grattis Folkrepubliken, 60 år!:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.