« We proudly present: Emanuel Rosen on October 12 | Main | See Rosen live from Stockholm at Bambuser »

2009-10-07

Amerikanska FTC reglerar sociala medier

Under gårdagen var Federal Trade Commission (FTC), den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverktet, ett av de omtalade ämnena på Twitters "Trending Topics" och meme-trackers i USA.

Det hela kretsar kring ett beslut där FTC nu valt att utöka kravet på information i samband med sponsring och stöd av produkter och tjänster i bloggar (i en rätt bred definition). Hela det officiella meddelandet finns på att läsa på FTC nyhetssida.

Bild från http://www.ftc.gov/bcp/cases/shortchange/ftcseal.jpg

I samband med detta meddelande gjorde CBS-ägda CNET en intervju med ansvarig på FTC, i intervjun framgår det att förutom bloggar även tjänster som Twitter och Facebook fanpages faller under dessa nya riktlinjer. Eftersom det nya regelverket börjar gälla den 1 december är det i dagsläget inte helt klart var gränsen går och hur man bör agera som bloggare och användare på sociala nätverk samt vad som gäller för företag som arbetar med dessa grupper.

Ytterligare en oklarhet är hur till exempel Twitter och Facebook kommer agera mot deras internationella användare. Ett tänkbart scenario är att det blir som i fallen med den amerikanska DMCA-lagen (upphovsrättsrelaterat) där ägarna av plattformarna blockerar och tar bort tveksamt material eftersom företagen lyder amerikansk lagstiftning och praxis, detta trots att "fair use" för de olika användarna ser olika ut internationellt.

Alternativet är att man ser det användargenererade materialet mer som ett traditionellt fall av publicering där författaren får stå för sitt eget material och man som ägare att plattformarna är en passiv förmedlare.

Ett flertal bloggare, online publikationer och analytiker har skrivit om de nya riktlinjerna och vilka konsekvenser det kan tänkas ge, det råder till exempel en stor tveksamhet till FTCs förmåga att i praktiken övervaka olika sociala medier så att riktlinjerna följs samt hur man kommer bedöma produktrecensioner på e-handels sajter som Amazon.

Jobbar ni med produktsponsring och stöd till bloggare och användare inom sociala medier? Vad är företagets policy kring detta?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0120a5c910a9970b

Listed below are links to weblogs that reference Amerikanska FTC reglerar sociala medier:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Patrik

Jag har precis fått höra om denna skärpning för bloggare och afiliatemarknadsförare. Jag ställer mig frågande till hurvida FTC kan agera mot mig som Svensk medborgare i Sverige. Jag bloggar/marknadsför på engelska. Jag har min hosting till mina siter i USA, men jag står väl ändå under svensk lag? Eller har jag fel?

The comments to this entry are closed.