« Inbjudan: 400 miljoner kan inte ha fel - om webb 2.0 i Indien och Kina | Main | Emanuel Rosen till Stockholm den 12 oktober »

2009-09-15

SAAB måste titta nedåt i åldrarna

Häromdagen blev jag intervjuad av Olle Zachrisson på E24 om vad jag trodde krävdes för att SAAB ska lyckas i Kina. Frågan är inte helt enkel. Men som en grundregel för att lyckas, så borde SAAB inledningsvis hitta en egen nisch, bygga en lojal kundbas och fokusera på det unga Kina. I Kina måste varumärken hela tiden vinna kundernas förtroende. I Kina är det betydligt svårare att luta sig tillbaka och lita på någon form av varumärkeslojalitet. Små förändringar i pris kan få en kund att byta fot trots flera år av lojalitet.

Men detta är ingen evig sanning. I Kina har få kunnat ”ärva” en varumärkespreferens från t.ex. sina föräldrar. Utbudet av konsumentprodukter var begränsat, näst intill obefintligt. Pappa körde inte SAAB, eftersom ingen i hans generation överhuvudtaget körde bil. Så då är det upp till konsumenterna att göra helt egna val baserade på den information som finns tillgänglig.

Svenska bilar finns knappt på kinesernas radar. När TNS frågade kineser med vilket land de associerade bilar av bra kvalitet dominerade Tyskland. Sverige hamnade bakom Italien, England och Frankrike. Den frågan hade aldrig besvarats så om en Västeuropeisk eller amerikansk population hade tillfrågats. Men i Kina går det inte att luta sig tillbaka mot någon ”sanning” – det gäller att stå på tå.

Det är hos 1970-talisterna det finns hopp. Det är för det unga Kina som SAAB måste bli relevant. Och enligt Nielsen är kinesiska ungdomar de mest självsäkra konsumenterna i världen. Och de är inte få... Om tio år finns det fler än 700 miljoner kineser som är födda efter 1979. 450 miljoner av dem kommer att vara mellan 20-40. Så det som fick pappa eller farfar att välja SAAB, är troligen inte samma skäl som dagens unga kineser håller som de främsta.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0120a5704eb6970b

Listed below are links to weblogs that reference SAAB måste titta nedåt i åldrarna:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.