« Almedalen: Politisk allsång | Main | Green Dam - ett nytt offer för Kinas djärvare netizens? »

2009-07-02

Highlights från Cannes Lions

Titanium_Lion_1000

Det eviga samtalsämnet och det ständiga sökandet efter det nya. Så digitalt att det banbrytande blir analogt. Se bröderna Sjönells (BBH NY) Titanium-belönade kampanj för Oasis.  Uppdraget var att lansera Oasis albumrelease, dig out your soul. Idén var att istället för att låtarna slutar hos gatumusikanter, skulle dem börja där. Tjugo gatumusikanter från 

New York utbildades av Oasis. Genom att låta gatumusikanterna lansera de nya låtarna på New Yorks gator genererade man publicitet.  

 

När man ser på bidragen har alla en sak gemensamt. En stark idé. Fokusen på medievalen minskar och det bärande är en kommunikativ idé.  

 

Ett annat exempel som även den var Titanium-belönad är Whopper Sacrifice (Crispin Porter Bogusky) en uppföljning av Whopper Freakout. En applikation där man genom att offra sina facebook-vänner fick en Whopper. En enkel idé som bygger på insikter och en målgruppsförståelse, och som resulterar i den indirekta och något vinklade sanningen om att ”the Americans love the Whopper, more than they love their friends”.  

 

Den omtalade kampanjen ”Best job in the world”, tillsammans med Obama kampanjen är i år det mest prisbelönta bidraget oavsett tävling.  ”Best job in the world” är ett inspirerande exempel, dels för att kunden Tourism Queensland är ett företag som inte har samma budget som de mer klassiska vinnarna som Burger King. Byrån bakom, Cumminsnitro från Brisbane i 

Australien är även en byrå som inte tidigare har vunnit några priser i de internationella kommunikationstävlingarna, men som under festivalen var byrån alla pratade om. 

 

En fråga som diskuterades bland gemene man var huruvida kategorier (som ex. PR | Cyber | Direct | Media) i en tävling som Cannes Lions är av relevans. Ett alternativ är att istället belöna den starkaste idén som har genererat mest affärsnytta för kunden, oavsett kategori. Uppdelningen blir istället baserat på kundens erbjudande, ex. ”non-profit”, ”food”, ”music” 

etc.  

 

Sverige hade även framgångar i Future Lions där kampanjen Fortum Active av reklamstudenterna från Berghs, Gustav Johansson, Erik Högfeldt och Rasmus Keger vann guld. Berghs School of Communication utsågs även till ”Future Lions School of the Year”. Det innebär att i konkurrens med alla skolor världen över är Berghs den skola som hade flest bidrag shortlistade i Future Lions. 

 

Andra att nämna var Adam Berg, regissören från Camp David som vann Grand Prix, kategori Film för Philips kampanjen Carousel. Även Åkestam.Holst, som vann guld i kategorin Cyber för ”Stefan the Swopper” Vi gratulerar även våra vänner på Prime PR som var shortlistade med två bidrag i den nya pr-kategorin.  

För Sverige var det ett rekordår i Cannes Lions med 24 lejon, vi har återigen visat att den svenska kreativiteten är en exportvara.  

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0115719b7397970b

Listed below are links to weblogs that reference Highlights från Cannes Lions:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Lena Enocson

Grymt inspirerande!

The comments to this entry are closed.