« Kina: Medieskuggan växer... | Main | Crowdsourcing: ThePactProject, en gruppskapad skräckis »

2009-06-11

Crowdsourcing: Blandaren och Svenska Mad visionärer inom upphovsrätt

Parallellt med den (ofta infekterade) fildelningsdebatten pågår ju en diskussion som letar efter nya typer av upphovsrättslösningar. Man letar efter strukturer som tar hänsyn till nätets delarkultur och samtidigt respekterar upphovsmännens önskemål om hur deras verk får användas.

En grundfilosofi blir då att verk gärna får spridas och användas av andra, så länge det tydligt anges från vem och var det kommer

Många diskussioner på det temat samlas under begreppt Creative Commons. Stanfordprofessorn Lawrence Lessig är en drivande och inspirerande kraft. (Missa inte hans högintressanta blogg.)

Men - som illustratören Mats Rundlöf på Capisco upplyste mig om häromdagen - så har vi svenska exempel på "creative commons" med många år på nacken.

Svenska Mad (salig i åminnelse) och Blandaren från KTH har ju i alla tider arbetat med "korpa gärna men tala i så fall om att du tog det från oss".

Mats skickade mig nedanstående bildbevis: ett från Svenska Mad från 1977 (med det putslustiga "Allt korpande av innehållet utan att tydligt ange källa går inte alls") och ett från Blandaren från 1988 (med det mer formella "Användande av material tillåtet under förutsättning att källan anges").

Vad skönt att alternativa lösningar till dagens problem fanns i mina egna tonårsserier! :-)

Blandaren-1988 


(Klicka på bilden för att se en större version.)

Svenska-Mad 

- Anders Sjöman

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef011570f3f39b970b

Listed below are links to weblogs that reference Crowdsourcing: Blandaren och Svenska Mad visionärer inom upphovsrätt:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.