« Modernt: Nomophobia, Phantom Ring och Pocket Patter | Main | Indien: Springtimes valresa sammanfattad »

2009-05-20

Indien: Solklar valutgång omdefinierar indisk politik

Den indiska väljarkåren har än en gång överraskat alla bedömare. Journalisten Siddharth Varadarajan skriver i The Hindu  att Kongresspartiets tydliga mandat och nyvunna kraft visar att väljarna föredrar konsolidering och stabilitet framför särintressen och populism. Valutslaget har även betydelse för stabiliteten i regionen och globalt. UNT:s ledarskribent Håkan Holmberg skriver att det demokratiska Indien är en av de stora positiva faktorerna på den internationella scenen.

Sonia and Rahul

Den fragmentering och polarisering som präglat indisk politik under de senaste tjugo åren har nu bromsats in. Kongresspartiet har erövrat den breda politiska mittfåran. BJP:s förhoppningar att bygga upp en tvåblockspolitik har fått sig en allvarlig törn. På andra sidan av den politiska skalan har vänsterns förhoppningar om att spela en vågmästarroll sopats undan. Kongresspartiet står starkare än någonsin sedan början av 80-talet och Indira Gandhis dagar. Indiens mest kände valanalytiker Yogendra Yadav för ett intressant resonemang om partiets möjlighet att än en gång bli ett "Grand Old Party".

Anledningarna till Kongresspartiets spektakulära seger är många, främst landsbygdsväljarnas stöd för den ekonomiska politiken, premiärminister Singhs rykte som hederlig och kompetent administratör samt Rahul Gandhi som en inspirerande faktor för det unga Indien. Att de två kommuniststyrda delstaterna Västbengalen och Kerala röstade på Kongresspartiet hade också en stor inverkan. Oppositionens BJP misslyckades med att erbjuda ett konstruktivt alternativ - väljarna valde bort populism och demagogi till förmån för löften om utveckling och stabilitet.

Tidningsmannen M J Akbar skriver i Times of India om nödvändigheten av självrannsakan hos både BJP och kommunisterna. Risken är annars överhängande att Kongress återtar sin absoluta dominans inom indisk politik.

Vad händer härnäst? För att nå absolut majoritet kommer UPA att ta in ytterligare några småpartier i koalitionen. Därefter kan premiärminister Singh bilda regering med förhoppningsvis några fräscha ansikten. Trettionioårige Rahul Gandhi stiger fram ur mamma Sonias skugga men som Per J Andersson konstaterar på sin blogg verkar det inte som om Rahul vill ta plats som minister i den nya regeringen. Istället föredrar han att förbli generalsekreterare för att kunna vidareutveckla och förnya partiet.

I ledarartikel efter ledarartikel i indiska media varnas nu Kongresspartiet för att inte drabbas av högmod och lättja. I inflytelserika The Hindu skriver Harish Khare att Kongresspartiet inte längre har någon ursäkt för att misslyckas med reformerna. Som SvD:s Johan Myrsten noterade i sin artikel några dagar före valet är det svåra beslut väntar. The Hindu varnar t.ex. marknaden för överoptimism och övertro på regeringens möjligheter att driva igenom en näringslivsvänlig politik. Samtidigt är det få som tvivlar på att reformprocessen faktiskt kommer att öka takten.

Kongresspartiets klara vinst är naturligtvis bra för Indien på kort sikt. Frågan är dock om dynastivälde och enpartidominans i längden är bra för indisk politik?

- Gautam Bhattacharyya

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01156fa3c809970c

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Solklar valutgång omdefinierar indisk politik:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Bulk SMS

This is such a great resource about that you are providing and you give it away for free to educate the people about the issue. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. Thanks for the awesome work on .

Bulk SMS

This is such a great resource about that you are providing and you give it away for free to educate the people about the issue. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. Thanks for the awesome work on .

The comments to this entry are closed.