« Indien: Valdag i Chandigarh | Main | Indien: Valbevakning på indisk TV »

2009-05-14

Indien: Ett nationellt val styrt av lokala frågor

Indien: Ett nationellt val styrt av lokala frågor

Mönstret blir tydligare ju fler vi talar med: det indiska parlamentsvalet domineras av lokala frågor. Väljarna röstar på individer, inte på partier.

Delstaten Haryana är ett talande exempel.

Vi reser till valdistriktet Kurukshetra i Haryana, tre timmar från Delhi, och träffar Dr Ram Prakash, medlem av det indiska parlamentets överhus. Ram Prakash var universitetsprofessor i kemi innan han blev parlamentsledamot för det regerande Kongresspartiet; dessutom är han ledare för Arya Samaj, en hinduisk reformrörelse.

Han är säker på att Kongresspartiet inte kommer förlora makten till oppositionsalliansen som består av partierna BJP och INLD.

- BJP kommer inte gå framåt i Haryana, inte i år heller, säger Ram Prakash. Vi kommer få Kongressvinnare i åtminstone nio av fjorton valkretsar.

Men Kongresspartiets (antagna) framgångar vill han inte hänvisa till någon större skillnad i politik mot BJP. Nej, stödet till Kongresspartiet kommer av att delstatens premiärminister Hooda agerat för att höja landpriserna kraftigt. Hooda har även arbetat hårt för att säkra energiförsörjningen och satsat på utbildningssektorn.

- Jag har upprepade gånger sagt till BJP att de måste skaffa sig bra lokala ledare och att det inte lönar sig för dem att samarbeta med det regionala partiet INLD i längden, säger Ram Prakash.

Partitillhörigheten styrs även av kast- och religion. Ram Prakash går systematiskt igenom Haryanas tjugo miljoner stora befolkning, kast för kast.

- Jats, en dominant jordbrukarkast, kommer att rösta på Kongress denna gång. Även Gujjars, en annan jordbrukarkast, och vissa Banias, köpmän. Men de kastlösa daliterna och lågkastiga grupper kommer att rösta på Mayawatis BSP. Fast delstatens sikher och muslimer kommer att rösta på Kongress, avslutar Ram Prakash.

Vårt intryck: I valet mellan partierna står det inte alls om ideologiska skiljelinjer, mer än på det mest övergripande planet. Väljarna anser att politikerna är så pass pragmatiska och inriktade på att överta makten att de inte kommer att hålla sig till någon form av ideologisk grund när de väl tar makten. Och då är det bättre att rösta utifrån de skiljelinjer man förstår och ser i det dagliga livet.

För den som vill läsa mer rekommenderas en artikel av den kände valanalytikern Yogendra Yadav i tidningen Hindu den 27 april: "Are we going through an issueless election?"


- Gautam Bhattacharyya

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01156f918a48970c

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Ett nationellt val styrt av lokala frågor:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.