« Indien: Cast Your Vote or Vote Your Caste | Main | Indien: Nedslag från Springtimes valresa (bildspel) »

2009-05-18

Indien: Dags för Mayawati att göra hemläxa

Inför det indiska parlamentsvalet var en av huvudfrågorna hur det skulle gå för "dalitdrottningen" Mayawati och hennes parti BSP, Bahujan Samaj Party.

Under de senaste femton åren har Mayawati byggt upp sin väljarbas i hemstaten Uttar Pradesh (UP), Indiens folkrikaste delstat med 180 miljoner invånare. Med ett stöd bland de f.d. oberörbara kasterna - eller daliterna, som utgör cirka 17% av UP:s befolkning – har hon efter hand adderat väljargrupper bland andra kaster och minoriteter. 2007 vann BSP lokalvalen till delstatsparlamentet. Mayawati blev UP:s premiärminister ("chief minister") för tredje gången sedan 1991 och för första gången med egen majoritet.

Inför detta val antog därför många bedömare att Mayawatis inflytande skulle öka ytterligare, både genom vinster i Uttar Pradesh och genom att BSP börjat sprida sig till andra delstater särskilt i hindibältet i Nordindien.

Ett par dagar före valet möter vi journalisten Ajoy Bose, som har följt Mayawatis karriär under lång tid och som nyligen släppte en biografi kallad "Behenji". Ajoy bose

- Det finns en rädsla i etablissemanget för att Mayawati en dag ska bli premiärminister. Många i den engelsktalande utbildade eliten ser ner på Mayawati som en oborstad icke-engelsktalande lantis. Hon reser statyer över sig själv och firar födelsedagar i megaformat. Hon visar att hon kan, en signal till alla daliter att det går att ta för sig. Men eliten tror att hon skulle skämma ut Indien i internationella sammanhang.

Men att Mayawati inte talar engelska behöver inte betyda att hon är en sämre representant för Indien, resonerade Ajoy. Han berättar om när Mayawati år 2003 besökte USA..

– Hon visste att hon var ovan vid internationell diplomati och följde den indiska ambassadens anvisningar noga. Hon ansträngde sig rejält för att kommunicera med de amerikanska värdarna. De kinesiska ledarna talar inte heller engelska och ändå är det ingen som tror att de skulle vara mindre kapabla att försvara Kinas intressen, säger Ajoy.

Nu gick det ju inte så värst bra för BSP i valet. Partiet ökade förvisso med ett par mandat, men blev inte största parti ens i Uttar Pradesh. Tillväxten i angränsande delstater kom helt av sig. Varför uteblev framgången denna gång? Ett svar kan finnas i BSP:s struktur: partiet drivs som ett enpersonsparti.

Parlamentsledamoten Rashid Alvi som en gång i tiden var Mayawatis närmaste man i BSP, men som 2004 gick över till Kongresspartiet efter en schism med Mayawati, förklarar:Rashid Alvi

- I BSP finns det ingen person på andra eller tredje plats i partistrukturen, säger. Det är Mayawati på plats 1-10, sen kommer alla andra.

Ajoy Bose är av samma åsikt.

- Mayawati är en oinskränkt ledare som inte ser något behov av att låta andra ledare växa upp. BSP är ett parti med en enda ledare och en stor mängd funktionärer. Det är hennes styrka men på samma gång största svaghet när hon försöka expandera ut i landet. I Uttar Pradesh försvagades partiet även av att en sektion av högkastgrupperna och muslimerna som tidigare stött BSP bytte till andra partier, inte minst Kongress och BJP. Det faktum att Mayawati denna gång hade nominerat en osedvanligt hög andel kandidater med kriminellt förflutet kan också ha påverkat väljarna.

Innan valet pekades Mayawati ut som en tänkbar vågmästare, en "king maker", vars stöd valets vinnare skulle behöva för att kunna bilda regering. Med Kongresspartiets storseger står hon nu försvagad utan någon tydlig maktroll att spela i parlamentet under den närmaste fem åren.

Men Mayawati har räknats ut förut och kommit tillbaka. Hon har fått en smäll nu, men är inte nere för räkning; vågmästarrollen fick hon inte, men hon minskade inte kraftigt som många andra regionala partier. De närmaste fem åren kan hon omgruppera.

Frågan blir om hon kan bygga ett parti som överlever hennes eget ledarskap?

- Gautam Bhattacharyya

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef011570904580970b

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Dags för Mayawati att göra hemläxa:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.