« Indien: Dynastin Gandhi fortsätter... | Main | Indien: Dags för Mayawati att göra hemläxa »

2009-05-17

Indien: Cast Your Vote or Vote Your Caste

Dagen innan valresultatet annonseras möter vi Prakash Javadekar, officiell talesperson för hindunationalistiska BJP och fortfarande segerviss. Han har just hållit dagens presskonferens (se bilder och videoklipp nedan) och förklarar hur BJP byggt sin valstrategi.Med-BJPs-presstalesman  

- People don’t cast their vote, they vote their caste, förklarar han.

 Vi har hört uttrycket förut: indier röstar utifrån sin kasttillhörighet. Ett parti som BJP, med sina starka kopplingar till hindunationalismens moderorganisation RSS och hindutva-ideologin, har därför arbetat för att ena hinduer över kastgränserna och varit motståndare till framväxten av kastbaserade partier, som SP och BSP. Men samhörigheten är avsedd endast för hinduer: BJP spelar gärna ut ett tänkt enat hinduiskt block mot Indiens andra religioner, främst muslimerna.

Men att kasttillhörigheten styr ditt politiska val är en faktum för alla som vill förstå indisk politik, säger Prakash.

- Nonsens, säger sociologen Dipankar Gupta. Gupta

- Det finns så många andra sätt jag som individ beskriver mig själv på att kasten faktiskt inte är så viktig när jag väljer vem jag vill rösta på.

Vi dricker te på valresultatdagens förmiddag med Dipankar, som i sin bok Mistaken Modernity lägger ut texten kring Indiens samhällsbyggnad. Över tekoppen och framför TV-kanalernas bevakning av valresultatet förklarar Gupta att det finns enkla praktiska skäl som gör att ”vote your caste”-argumentet aldrig fungerat: din kast finns väldigt sällan bland de kandidater som ställer upp.

- Säg att du har sexton kaster i en valkrets, men bara tre kaster finns bland kandidaterna. Eller att alla kandidaterna är av samma kast. Det är klart att det blir andra saker som avgör vem du lägger din röst på.

Dipankar menar att det då är viktigare med vad kandidaten lovar för utveckling i valkretsen. Och med valkrets tänk ”by”. Och med ”utveckling”, tänk vägar, vatten, avlopp, el. 

Dessutom så går partitillhörigheter ” i arv”: i en familj har man alltid rösta på Congress och då fortsätter man med det. Nehru och Gandhi byggde vårt land och därför röstar vi på Congress.

Eller så kanske byrådet talar om för byinvånarna vilken kandidat som ”vi i byn” bör rösta på. (Där kan man sedan alltid fråga sig hur byrådet bestämde sig för en kandidat. Löften om nya avlopp? En väska under ett bord? Eller ett ovanligt stort lass av indiskt brännvin, ”country liquor”.)

Valresultatet, där Kongresspartiet vann stort, verkar den här gången stödja Dipankars resonemang: handlingskraft i politiken värderades, en tydlig förankring i Indiens historia uppskattades – och Kongresspartiet gjorde sitt starkaste val på decennier.

Men dagen innan valresultatet kan BJPs talesperson fortfarande raljera, när elen i partihögkvarteret går och vi sitter i mörker som man ibland gör i indiska byggnader. Prakash är snabb:

- Se så det går med en Kongressledd regering.

- - - -

Och så här såg det ut på Prakash och BJPs sista presskonferens innan valresultatet kom.


DSC00231 - bjp  

BJP sista presskonferensen


- Anders Sjöman
nyss hemkommen från valresa i Indien

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0115708eaa2e970b

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Cast Your Vote or Vote Your Caste:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.