« Listan över livsmedel som förstärker din pollenallergi | Main | Indien: cricket vs. elections »

2009-04-04

Kom igång med Google Reader

Att internet blivit något av en force majeure är svårt att blunda för. Jag förstår alla dem som upplever att det går för fort och att all den ofiltrerade informationen är för svårgenomtränglig.

Så, för alla er som inte riktigt vet exakt var ni ska börja så kommer här ett konkret råd - skaffa Google Reader.

Så varför Google Reader? Anledningarna är flera. En anledning handlar om att skapa sig en förståelse för den sociala dynamiken på webben. Att förstå hur information och kunskap sprider sig och fungerar relationsbyggande.

En annan anledning är att det finns en enorm mängd kunskap, kvalificerad kunskap, att hämta in. Det finns många sätt att göra det på, men Google Reader skulle kunna fungera som ett lagom insteg i detta.

Ytterligare en anledning är att du skapar dig en grundläggande teknisk förståelse för sökmotorer, RSS-flöden, sökningar på vissa nyckelord och delningsteknologier.

Tvärtom vad många tror blir resultatet att man faktiskt sparar både tid och pengar. Alla behöver hålla koll på omvärlden idag och en RSS-läsare som Google Reader är kanske det kraftfullaste verktyget i all sin enkelhet.

Plötsligt upptäcker man att det finns högkvalitativ information därute. I samma ögonblick inser du att nätet inte är bara en massa skräp, utan snarare att där finns information som intresserar just dig och sådan information som just nu inte gör det.

Så, hur kommer du igång med Google Reader?

1. Sätt upp ett konto.

2. Lägg till RSS-prenumerationer på de tidningar och bloggar du läser - eller som du känner att du borde läsa.

3. Skapa RSS-sökningar på ditt eget namn, ditt företags namn och dina kunders namn. Utgå från flera olika sökmotorer som tröskar igenom traditionella medier, bloggar och mikrobloggar. Lägg till dem och testa att experimentera med olika sökord.

4. Utvärdera och omarbeta den (antagligen rätt stora) mängd information som nu landar i din Google Reader. Var skoningslös - de källor som bara upprepar andras nyheter eller bara pumpar ut för dig irrelevant information - plocka bort.

5. Förfina dina sökningar - vissa nyckelord är för breda. Och var mer specifik i valet av RSS-prenumerationer - de flesta tidningar har olika RSS-flöden för olika sektioner.

6. Allt kanske inte nödvändigtvis måste läsas varje dag. Skapa mappar för vad som är din dagliga bevakning, vad som är helg- och kvällsläsning samt vad som är tidsfördriv i mån av tid.

7. Skapa små regler för ditt användande. Hur lång tid ska det få ta på morgonen att läsa igenom ditt flöde till exempel? Anpassa ditt födes omfattning efter ditt liv och dina förutsättningar - inte tvärtom.

8. Det finns vissa tjänster som värderar informationen på olika sätt. Den första tjänsten var Digg, men idag finns många kloner med olika teknologier i botten. Att prenumerera på aggregerat innehåll ger dig en möjlighet att minska volymen och öka kvaliteten på ditt flöde.

9. Det finns en fiffig delningsfunktion i Google Reader. Att prenumerera på andras delade objekt är kanske det allra bästa! En del bemödar sig även med att lägga till små kommentarer! Är du intresserad av PR till exempel, så kanske det räcker med att prenumerera på det bästa ur mitt delade flöde?

10. Som en bonus vid sidan av all den anrikade information du inhämtar får du en djupare förståelse för den sociala webbens dynamik. Kanske börjar du få idéer? Kanske har det blivit dags att ta steget och bli en aktiv del av den pågående konversationen därute?

Lycka till!

Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på Springtime. Han driver även branschcommunityt PR of Sweden och den privata bloggen Doktor Spinn. Intresserad av nyheter kring PR och sociala medier? Prenumerera på Jerrys Google Shared Items. Intresserad av att delta i konversationen? Kommentera nedan, eller prata med Jerry på Twitter, Jaiku eller Bloggy.

Pingat på intressant.se.

Andra bloggare om , , , , , .

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01156ee141a9970c

Listed below are links to weblogs that reference Kom igång med Google Reader:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

ugg boots

Sooner or later, we must realize that there is no station, no one place to arrive at once and for all. The true joy of life is the trip. The station is only a dream. It constantly outdistances us.
"Relish the moment" is a good motto, especially when coupled withe the Psalm 118:24:"This is the day which the Lord hath made, we will rejoice and be glad in it." It isn't the burdens of today that drive men mad. It is the regrets over yesterday and the fear of tommorrow. Reget and fear are twin thieves who rob us of today.

ugg

In fact, continuous eye contact is confined to lovers only, who will enjoy looking at each other tenderly for a long time, to show affection that words cannot express.

The comments to this entry are closed.