« Indien: Skönhetsindustrin i Mumbai | Main | Absolute Music: Tidsresa på Wikipedia »

2009-04-19

Kina: Kittlande kinesisk nationalism

I mars kom en ny essäsamling ut i Kina. Skriven av kinesiska författare och ännu bara utgiven på kinesiska. Det är inte ofta man kan läsa om kinesiska bokutgivningar utanför Kina, men den här gången har man kunnat läsa om boken i de flesta internationella tidningar och magasin, CNN har rapporterat och det bloggas en hel del. Det handlar nämligen om kinesisk nationalism. Boken heter zhongguo bu gaoxing (中国不高兴) ”Olyckliga Kina”, kanske rättare ”Arga Kina” eller varför inte ”Kina har lackat till”.

Från ett antal olika perspektiv får vi veta att det är dags för Kina att ta över taktpinnen och leda världen och hög tid för västvärlden att förstå att de halkat ner ett par pinnhål. Det här uttalas med starka ord. Författarna pratar om att bestraffa länder som Frankrike som med Sarkozy i spetsen inte vet sin plats och inte förstår hur de borde förhålla sig till Dalai Lama. I ett av bokens kapitel diskuteras möjligheten att trycka till USA genom att sluta handla med dem och förflytta landet tillbaka till 30-talet.

Det här provocerar och internationell media målar upp bilder av ilskna kineser som protesterar utanför franska Carrefour, kastar stenar genom fönsterna på japanska företags kontorsbyggnader och unga kinesiska bloggare som startar effektiva kampanjer mot just internationell media.

Och visst, hela förra året präglades av de här händelserna med kopplingar till en starkt framväxande kinesisk nationalism. Utländska varumärken bojkottades, nätkampanjer drogs igång och en och annan sten kastades.

Men naturligtvis är det så att det inte råder konstant ilska och upprördhet i Kina. Den kinesiska nationalismen är mer nyanserad och komplicerat än så. För företag som verkar i Kina är det oerhört viktigt att hålla koll på utvecklingen och framförallt att försöka förstå vilka olika faktorer det är som triggar människors aggressivitet. För visst kommer den här typen av protester inträffa igen.

De mest intressanta inläggen i debatten tycker jag har kommit från ett antal kinesiska bloggare som konstaterar att det helt säkert är så att det finns många i Kina som är arga och olyckliga, men inte beror det på att Kina inte tillåtits inta sin rätta plats som världsledande stormakt. Snarare är det så att olyckan kommer av att man inte kan säga vad man vill i Kina, inte skriva vad man vill och att man kan bli instängd på mentalsjukhus för att man uttalat en politiskt kontroversiell åsikt.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0115702ac370970b

Listed below are links to weblogs that reference Kina: Kittlande kinesisk nationalism:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.