« Indien: Socialt umgänge the Indian way | Main | Kina: Kittlande kinesisk nationalism »

2009-04-09

Indien: Skönhetsindustrin i Mumbai

Vi träffar Rima Pundir, skönhetsredaktör på Cosmopolitan och en av de mest inflytelserika personerna inom skönhetsindustrin i Indien. En fantastisk kvinna, som förklarar att skönhetskonsumenterna kan delas in i believers (of quality) och non-believers. De förstnämnda tror på bättre kvalitet om de betalar mer för en produkt, medan non-believers inte förstår vitsen med att betala dubbelt så mycket för en produkt när det ändå är samma innehåll. Med detta som grund slussar Rima oss igenom den expanderande och komplexa indiska skönhetsmarknaden. Vi svenskar är vana vid att kunna gå in på vilket varuhus som helst för att kunna köpa skönhetsprodukter. Till och med klädaffärerna säljer det. Så är inte fallet här. Vill du ha ett speciellt märke måste du åka till just en specifik affär. Exempelvis om du vill ha Estée Lauder så finns det bara att få tag i på Oberoi-gallerian i södra Mumbai.

                                                                                                              

I Phoenix mall i norra delen av stan hittar vi efter en tids letande äntligen lite skönhetsprodukter. De säljs i kedjan Lifestyle. Produkterna känner vi igen som nyheter i Norden för ca 5 år sedan. Utbudet är väldigt dåligt och varje märke har endast några få produkter. Vi hittar framför allt compact-puder och kajalpennor – de viktigaste skönhetsprodukterna för indiska kvinnor, enligt Rima.

 

Den senaste trenden bland stans innefolk är SPA-partyn, dvs. att man bjuder in sina kompisar, tjejer som killar, till en speciellt partyavdelning på en SPA-anläggning där man kan festa samtidigt som enklare behandlingar erbjuds.

 

Något stort som precis också kommit till Indien är hårfärgning. För non-believers så kan man köpa hemmafärgningar men man använder oftast Henna – vilket gör att håret blir orangefärgat tills det växer ut. Är man en believer så går man till hårsalong och får håret färgat, vilket kostar ca 600 sek och är mycket exklusivt. Färgerna som gäller just nu är rött och ljusbrunt (vilket man uppnår genom blekning).

 

Trendsättarna för skönhet är framför allt Bollywoodstjärnorna. Kända idrottsmän är också förebilder, speciellt cricketspelarna. När en känd cricketspelare sparar ut håret dröjer det inte länge förrän hälften av Mumbais män ser likadana ut, berättar Rima.

/Karin & Maria

 

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01156f165e2e970c

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Skönhetsindustrin i Mumbai:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.