« Kom igång med Google Reader | Main | Indien: Att honka eller inte honka... »

2009-04-06

Indien: cricket vs. elections

Shiva_knapp01 Det är nu endast en månad kvar till de indiska parlamentsvalen, världens största demokratiska valexercis. Av 714 miljoner röstberättigade indier kommer kanske 390 miljoner att ta sig till vallokalerna för att trycka på röstningsknappen (indiska val är helt elektroniska). Det enda som kan mobilisera fler indier är cricket och möjligtvis Bollywood-film. I år är dock frågan vad de indier som väljer att inte rösta ska ta sig för på valdagen.

Den indiska regeringen har nämligen meddelat att man inte kan garantera säkerheten kring den omåttligt populära cricket-turneringen Indian Premier League (IPL) under pågående valkampanj. I IPL spelas en ny sorts snabb-cricket kallad Twenty20, där en normal match tar cirka två och en halv timme. Tidigare har cricket spelats i form av en- eller femdagarsmatcher - med långa pauser för tedrickande instuckna här och där. Den explosiva spelstilen gjorde att IPL med totalt åtta stadslag - eller franchises som de kallas – blev en omedelbar succé när ligan infördes 2008. I finalen vann dessutom uppstickaren och det minst sponsortunga laget Rajasthan Royals mot Chennai Super Kings. En annan bidragande faktor är Bollywoodglamouren som omger den indiska cricketscenen. Indiska superstjärnor som Shahrukh Khan och Shilpa Shetty (som bl.a. sågs i Big Brother där hon rök ihop med nu avlidna Jade Goody) samt industrimagnater som Mukesh Ambani och Vijay Mallya har finansierat de flesta av franchise-lagen. Att synas på VIP-läktaren med Abhishek Bachchan och Aishwarya Rai torde vara den ultimata drömmen för alla indier med ambition att klättra socialt. Turneringen har dock nu flyttats till en säkrare plats utomlands, och den fanatiska indiska cricketpubliken får nöja sig med att följa spektaklet via TV.

Maj månad i Indien är som en inverterad svensk november – befolkningen går ner på lågvarv och få glada miner kan skönjas i den dallrande fyrtiofemgradiga hettan. Berövade både IPL-cricket och tillhörande Bollywoodglamour kan man anta att de indiska väljarna synar den egna politikerkåren extra noga i sömmarna denna gång. Och det är nog inte till politikernas fördel.

Och i vilken säker destination landade då IPL till slut? Jo, i Sydafrika (!). Som marknadsföringsgurun Suhel Seth sade: “I wish we’d outsourced the election to South Africa and kept the IPL.”

Gautam Bhattacharyya

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01156ef9e378970c

Listed below are links to weblogs that reference Indien: cricket vs. elections:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Karin Persson

Vi bor precis granne med Cricket Club of India här i Mumbai och vi kan intyga att aktiviteterna på Brabourne Stadium pågår för fullt!

The comments to this entry are closed.