« Kina: Krisen sätter fingret på kundrelationerna | Main | En Moleskine-guide för konsulter »

2009-02-12

Indien: Kommunikativ framgång på alla plan

Prasoon Joshi är prisbelönt för de reklamfilmer han producerat, bland annat för Coca Cola. Han är Creative Director för McCann Erickson India, Han har skrivit manus till några av Bollywoods största publikframgångar, samt samtliga låtar som ligger på topp tre i Indien för tillfället.
- Vad kan jag säga? Jag har en gåva. Här, jag ska signera din skiva.

Bandra i norra Mumbai är högsätet för Indiens nöjesindustri. Filmanläggningen Filmistan ligger där. Bollywoods bortskämde bad boy "King Khan" har byggt ett eget litet fort där, och på klubbarna minglar de unga och glamorösa. Där håller också Prasoon Joshi sina möten, i loungen på lyxhotellet Taj.

- Om du ska bli en framgångsrik kommunikatör, oavsett om det gäller inom företagsvärlden eller nöjesindustrin, så är det livsviktigt att du förstår din målgrupp och kan läsa mottagarens känslor och drömmar. Det handlar om att bygga broar mellan en produkt och en kund. Mellan en person till en annan. Och det är kreativiteten som skapar intresset och spänningen mellan de båda punkterna, säger Prasoon Joshi.
Han har just spontansignerat ett exemplar av skivan "Dehli 6", vilken han har skrivit texterna på.

- Och hur lär man sig då hur målgruppen fungerar? Du måste studera kulturen och lära dig om marknaden. Detta gäller inte minst i Indien. Vår kultur skiljer sig mycket från omvärlden som jag tycker har anammat en ganska amerikansk livssyn: en heterogen livsstil, ett gemensamt mål, en gud. I Indien har vi miljoner gudar, här finns allt samtidigt. Dessutom är vi inte bekväma med konsumtion.

Undantaget är Prasoon själv som nyss inhandlat en BMW-SUV vilken hans chaufför håller på tomgång utanför.

- Men BMW är verkligen inte varje mans bil. Få har råd med den, och få känner sig manade att lägga så mycket pengar på en produkt. Många indier tror fortfarande att lycka kommer inifrån. Här måste västerländska företag ha tålamod, vi håller fortfarande på att lära oss konsumera.

Men den framväxande konsumtionen som är tydlig på varje gata i Mumbai, liknar inte den västerländska. En av de största framgångarna för västerländska konsumentprodukter har kommit med mikoförpackningen. Där massans aggregerade konsumtion genererar vinsterna.

- Den indiska marknaden kommer inte att bli en kopia av någon annan marknad. Jag tror på att världen blir mer och mer komplex istället för mer och mer likformig. Även om influenser från till exempel Bollywood når Hollywood, och tvärtom, betyder det inte att de båda filmproducenterna kommer att börja göra likadana produkter. Vi har helt olika förutsättningar, och det bästa rådet för att lyckas kommunicera i Indien är – lär dig mer om marknaden här.

Martin Stenberg arbetar med globala varumärkesfrågor på Springtime

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010537229561970b

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Kommunikativ framgång på alla plan:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.