« CSR: Socialt överraskningstagande | Main | Indien: Den demoraliserande barkulturen »

2009-02-04

Indien: Att vara CSR

Om någon frågade mig för några år sedan vad Tata var för ett slags företag, så hade jag som bäst svarat: "en biltillverkare!".

Den som varit i Indien vet att Tata är mycket mer än så. Kaffe, vatten, te, stål, bilar, bussar, skolor, telekommunikation, ost.. Nej, kanske inte ost. Men det multinationella företagskonglomeratet Tata Group producerar i princip allt mellan himmel och jord. Deras huvudkontor för Corporate Sustainability ligger i ett lågt hus med sliten fasad på en bakgata i Mumbai. På plan två i huset framför en bordsfläkt sitter Mr. Anant Nadkarni, Vice President, Group Corporate Sustainability.

- Hur kan man påstå att man sysslar med socialt företagande om företagets syfte endast är att generera välstånd till ett fåtal? dundrar Mr Nadkarni mot mig.

- Det företag som inte delar med sig till samhället har ingen rätt att säga att de arbetar med CSR.

Jag har stämt träff med Anant Nadkarni för att få reda på mer om hur Tata Group ser på Corporate Responsibility, och han skräder inte orden. Kanske har han fog för det också. Företaget grundades under inflytande av Indiens groende befrielserörelse med en uttalad tanke att företaget skulle bidra till det indiska samhällets utveckling. Idag ägs företagsgruppen till hela 66 procent av stiftelser som fördelar vinster på en rad olika projekt.

- Vi tar vårt arbete med ansvarsfullt företagande mycket seriöst. Varje år smalas Tata Groups alla CEO:s för konferens och går igenom hela årets arbete. För det krävs hela tiden förbättringar. Den teknik som igår var en del av lösningen kan imorgon vara en del av problemet. Som bilen till exempel. Det tog lång tid för världen att inse de problem som bilar medför. Nu när vi har insett utmaningen med växthuseffekten kommer teknologiutvecklingen att gå snabbare. Ansvarsfullt företagande är en viktig del av att vara ett framåtskridande företag.

- Många västerländska företag är ytliga i sitt arbeta med CSR, eller corporate sustainability. De levererar polerade rapporter som inte betyder något väsentligt i verkligheten. Det är som Mahatma Gandi sa: You have to be the change you wish to see.

Om du vill höra mer om vad Anant Nadkarni och jag pratade, som till exempel hur man kan se på produktion i låglöneländer, så jaga rätt på mig!

Martin Stenberg

 

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01116847355a970c

Listed below are links to weblogs that reference Indien: Att vara CSR:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Per J Andersson

Spännande och radikalt. Hoppas Anant Nadkarni och hans grupp inte bara är ett politiskt korrekt alibi för att Tata ska kunna strunta i de här frågorna. men det verkar väl inte så...

The comments to this entry are closed.