« Vikten av en digital närvaro | Main | Det brinner i Peking - och på Twitter »

2009-02-10

Kina: Snabbt twittrande om branden i Peking

Igår firades Lyktfestivalen här i Kina. Den firas femton dagar in på det nya året (det kinesiska året alltså). En viktig ingrediens i firandet är smällare och fyrverkerier. Just detta har dock varit en del av vardagen här i Peking de senaste två veckorna - det verkar som om det kinesiska nyårsfirandet aldrig vill ta slut (trots försök från kinesiska myndigheter att skynda på bortdrivandet av semesterstämningen).

Just igår var det dock extra mycket fyrverkerier. Tydligen lite för mycket. Klockan 20:27 (om man ska tro officiella uppgifter) tog det eld i den norra delen av det nya CCTV-komplexet. 34-våningshuset som var tänkt att innehålla ett nytt hotell och ett kulturcentrum slukades av eldslågorna.

Enligt New York Times sa flera åskådare att branden kunde tolkas som ett dåligt tecken inför det nya året. Ägaren av hotellet, som skulle öppnat till sommaren, håller säkert med.

Ett slags triumf kunde dock firas för mikrobloggtjänsten Twitter. Redan klockan 20:30 fanns rapporter om branden på Twitter. Först en och en halv timma senare verkar vanliga medier ha klarat av att rapportera om händelsen. Ytterligare ett exempel på att tjänster som Twitter har en viktig roll att fylla.

Patrik Lockne

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef011168576da3970c

Listed below are links to weblogs that reference Kina: Snabbt twittrande om branden i Peking:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.