« Indien: Kommunikativ framgång på alla plan | Main | TV4 får väl göra som piraterna »

2009-02-14

En Moleskine-guide för konsulter

Jag skriver inte i något annat än i min Moleskine när jag arbetar. Jag anser att det inte anstår en pr-konsult att anteckna på något annat vis.

Här är tio grundläggande regler:

1. Självklart lånar du aldrig ut den. Du lämnar den aldrig framme bland främlingar. Du river aldrig ur sidor åt glömska kollegor. Du behandlar den som du behandlar dina medmänniskor - med respekt.

2. Du köper din Moleskine själv. Det är en hederssak. Den är inte firmans egendom, den är din och du fyller dem med dina egna spontana och geniala idéer, anteckningar och skisser. Din Moleskine är en förlängning av ditt eget tänkande som följer dig oavsett om du arbetar eller inte.

3. Du är en duktig konsult - eller så aspirerar du på att bli en sådan - och då tar du dig väl råd med en litet dyrare anteckningsbok. Eller? För ja, de kostar lite mer, det är sant. Men det är väl skönt att inte dela detta nöje med alla dem som inte förstår att prioritera dessa skönheter?

4. Att Hemingway använde Moleskine innebär inte att du måste göra det. Men om du uppskattar Moleskine så har du åtminstone det gemensamt med honom och andra stora tänkare.

5. Dina ord är dina vapen. Inte ens barbarerna undlät att ta hand om sina vilande knivar, svärd och släggor. Som pr-konsult ska du respektera kraften hos det skrivna ordet.

6. I allra möjligaste mån försöker jag undvika laptop på kundmöten. Jag vill inte att mina kunder ska behöva se baksidan av min skärm. Och skönare det är att lyss till den diskreta kulspetsen över de fina Moleskine-bladen - än att ackompanjeras av knattrande tangenter.

7. En av fördelarna med att vara pr-konsult är att du inte är bunden till en enstaka organisation - du hjälper istället flera. En av dessa friheter innebär att du inte behöver använda något enskilt företags grälla profilmaterial. Utnyttja den friheten, för bövelen!

8. Det finns bara svarta Moleskines. Alla andra kulörer går bort om du är pr-konsult. Det anstår inte att på ett kundmöte sitta med ett färgglatt anteckningsblock - det är en styggelse.

9. Det sägs att det finns linjerade Moleskines, men om du ser en sådan gör du klokast i att ta det säkra före det osäkra. Det västerländska tänkandet är linjärt nog och om du inte kan uppskatta känslan av att låta dina tankar dansa fram över sidorna, då ska du heller inte skriva i en Moleskine.

10. En Moleskine blir bara snyggare med åren, den åldras med värdighet. En skön kontrast till det glättiga konsumtionssamhälle vi lever i. Och om du inte kan lära dig uppskatta de bestående sakerna i livet, hur ska du någonsin orka bli bäst på det du gör?

Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på Springtime. Han driver även branschcommunityt PR of Sweden och den egna bloggen Doktor Spinn. Intresserad av nyheter kring PR och sociala medier? Prenumerera på Jerrys Google Shared Items. Intresserad av att delta i konversationen? Kommentera nedan, eller prata med Jerry på Twitter, Jaiku eller Bloggy.

Pingat på intressant.se. Mer på Moleskinerie. Andra bloggare om , , .

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef011168638146970c

Listed below are links to weblogs that reference En Moleskine-guide för konsulter:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Marianne

Hoppla, hoppla! Och här sitter jag och tror att det är vad man skriver och inte var som har betydelse...

Jerry

Content may be king. But the medium is the message.

Carl Johan (Merkaptan) Magnusson

Tjena
Eftersom det våras för Springtime kan det vara bra att ha ett namn i bakfickan när ni kan tänkas behöva förstärkning på juniorsidan.

Länken går till mitt CV på min blogg. Med en marknads- och kommunikationsutbildning på IHM vill jag erövra världen... eller ja, åtminstone ett skrivbord hos er på Springtime.

Jerry

Coolt.

Innovativa kanalval där!

http://www.doktorspinn.se/2009/02/15/annu-en-skon-pr-inlank/#comments

Håkan J

Snyggt, Jerry, även om vi inte känner varann så blev jag helt övertygad där. Men det höll på att falla på orden "...att lyss till den diskreta kulspetsen över de fina Moleskine-bladen...". Ooops!

Så vi gör en deal, föreslår jag. Jag köper en Moleskine, du köper en riktig reservoarpenna. Sedan är vi båda komplett rustade! Var köper man dom?

Håkan Jonsson, Europe and Friends
Nybliven egen EU-konsult

Jerry

Äsch Håkan, där fick du mig allt. För visst har du helt rätt - visst måste man ha en bra penna också!

Tyvärr måste jag erkänna att jag slarvar här - lovar bättring!

Jag fick en reservoarpenna en gång. Vad jag förstår är dessa pennor personliga, de formas efter hur du skriver, eller något i den stilen. Men, så föll pennan i glömska.

Moleskine hittar du såväl i välsorterade pappersbutiker som på Bokia och Akademibikhandeln.

Marcus

Hi Jerry,
thanks for your using my picture in your post.
I would be very interested to learn about the content of your post but I don't understand Swedish. Would you be able to send me a translation?

Much appreciated!

Jerry

I love the interlacing of weblinks and how they connect people from all over!

The post contains listed reasons of why you should use a Moleskine and how to treat it with respect. It is two parts seriousness mixed up with one part of comedy!

I'll translate it and publish it somewhere sometime, and at that day I'll make sure to ping you right back again! ;)

The comments to this entry are closed.