« USA-bloggen: Efter valet-analys på Springtime (video) | Main | Voter turnout? »

2008-11-12

USA-bloggen: Efter valet-analys på Springtime med Bo Krogvig och Cecilia Stegö-Chilò

Imorse bjöd Springtime på amerikansk frukost med en efter-valet analys. Det blev ett välbesökt event med analys, teorier, muffins, bacon och scrambled eggs. De som stod för analysen och teorierna var Springtimes egna Bo Krogvig och Cecilia Stegö-Chilò.

Bosse har bedrivit politiska kampanjer i 36 länder på 5 kontinenter och har varit rådgivare inom kommunikation och strategi till ett tjugotal statschefer, premiärministrar och oppositionsledare. Han har dessutom befunnit sig i USA under alla presidentval sedan 1984.

Cecilia har sedan hon var studentpolitiskt engagerad i början av 1980-talet följt och haft nära relationer med amerikansk politik. Som chef för Timbro samarbetade hon med flera av de amerikanska tankesmedjorna. Dessutom har hon varit utrikesredaktör på SvD och politisk redaktör samt kommentator på SR P1.

Nyss hemkomna från USA var de fulla av intryck som de delade med sig av till en intresserad publik.

Bosse inledde med att beskriva skillnaden i stämning på de båda kandidaternas valmöten endast någon dag innan valet. McCains möte hade en närmast arg sinnesstämning med upprörda deltagare som inte verkade ha speciellt roligt. McCain själv höll ett tal som enligt Bosse var det näst sämsta tal han hört av en presidentkandidat (Al Gore år 2000 var det sämsta). Talet innehöll one-liners staplade på varann, utan en genomgående historia. Obama däremot levererade en berättelse med många "we" och "us" som involverade väljarna i hans politiska projekt. Och hans valmöte bestod av en glad och positiv publik. (Bosse har bloggat mer om det här.)

En lärdom som både Bosse och Cecilia kunde dra är att det blir viktigare och viktigare att mobilisera soffliggarna. I det svenska valet 2006 lyckades alliansen mobilisera, medan socialdemokraterna misslyckades. I den amerikanska valrörelsen lyckades Obama få minoriteter och unga att gå och rösta genom att få dem att känna sig inkluderade, medan republikanerna misslyckades med att mobilisera sin väljarbas.

Det var detta som gör att man kan säga att Obama vann på egen kraft, inte tack vare att republikanerna misslyckades.

Cecilia hävdade att McCain egentligen aldrig var någon presidentkandidat. Om han varit det hade han vunnit över Bush i republikanernas nomineringsrace år 2000. Hon tycker också att USA egentligen är republikanskt med republikanska värderingar och moral. Allt annat lika skulle republikanerna vinna ett val. Det måste alltså ske något extraordinärt för att en demokrat ska vinna.

Cecilias teorier om Sarah Palin är att hon fjärmade de oberoende väljarna, men att hon är väldigt populär bland republikaner. Efter valet har opinionsmätningar gjorts som visar att 68% av republikanerna anser att Palin är en tillgång för partiet. Och 65% vill att hon ska ställa upp i nästa presidentval.

På tal om kampanjande så drar Bosse slutsatsen att det som sägs om att Obamas kampanj skulle släppt alla gräsrötter lösa och att de fick göra som de ville för att dra fler röster, inte alls stämmer. Obama hade tvärtom en mycket styrd kampanj. Han var tillåtande i hur, var och när hans supporters valde att framföra hans budskap, med budskapet var starkt styrt.

Och det är precis så man ska göra. Styra budskapet. Det viktigaste i en kampanj är nämligen, enligt Bosse, att veta vad man vill ha sagt och vem man ska tala med. Där lyckades Obama.

Cecilia fyllde i med teorin att Obama troligtvis hade en perfekt maktbalans i sin kampanjstab. Om kampanjmaskinen är för stark gentemot kandidaten eller tvärtom är det större risk att en kampanj misslyckas. McCain däremot hade inte de bästa rådgivarna samtidigt som han troligen med sin militära bakgrund faktiskt var lite för van att bestämma sig fort på begränsad information för att sedan styra om beslutet när mer information blev tillgänglig.

Bosse tror att mobiltelefonen kommer att spela en allt större roll i kampanjer, även om varken Sverige eller USA nått lika långt som man gjort i exempelvis Filippinerna. Obama samlade mobilnummer under hela sin kampanj och skickade sedan regelbundet sms med exempelvis uppmaningar om att gå och rösta eller för att skicka fler valarbetare till en battleground state.

Jessica

Frukost 055 Frukost 028

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535e91085970b

Listed below are links to weblogs that reference USA-bloggen: Efter valet-analys på Springtime med Bo Krogvig och Cecilia Stegö-Chilò:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.