« Måste Twitter tjäna pengar? | Main | Koll på tidningswebbarna - och Gävlebocken »

2008-11-29

Indisk höst

Nu tycks samtliga terrorister i Hotel Taj Mahal i Mumbai vara oskadliggjorda, och terrordramats första fas är över. Med runt 160 döda och många hundra skadade är detta ett av de värsta terrordåden i ett land som sett många sådana de senaste åren i alla delar av landet. Och kanske det som tydligast riktat sig mot västerlänningar.

Nu börjar skulddiskussionen. Säkerheten på hotellen diskuteras förstås – och den som besökt Taj-hotellen här i Chennai är inte så imponerad. I bästa fall kommer en trött vakt och öppnar grinden först(!) för att därefter kolla underredet med en spegel... Man kan väl förmoda att rutinerna skärps nu.

Den indiska underrättelsetjänsten får också sina fiskar varma för att inte ha agerat långt tidigare trots tydliga signaler. Och indierna är inte heller sena att peka på den pakistanska kopplingen. Det kan få konsekvenser för relationerna mellan länderna, men det blåser också under konflikten mellan muslimer och hinduer. På Times Now såg man t ex Gujarats Chief minister Narendra Modi uppträda i Mumbai. Hans egen bakgård har en blodig historia och han representerar BJP som krävt tuffa tag mot muslimska terrorister. Samtidigt som partiets rykte nyligen fått rejäla fläckar pga sina kopplingar till hinduiska terrorister.

För 1,1 miljard indier går förstås livet vidare. Men många är säkert bekymrade. En ekonomisk kris som än så länge drabbat Indien i begränsad utsträckning, kan förstärkas av en säkerhetskris, både civil och politisk. Det kan leda till nya dåd, men framförallt skada möjligheterna till ett bättre ekonomiskt liv för miljoner indier. Det vore djupt tragiskt.

 

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0105362a2a90970c

Listed below are links to weblogs that reference Indisk höst:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.