« Kinas nästa steg | Main | Obamas egna låtar »

2008-11-20

Garantiprogrammet början på lösningen

För snart ett år sedan skrev jag om en dyster framtid. Den målades upp av konjunkturbedömare, chefsekonomer och andra som detaljstuderar makro- och mikroekonomi.

Många av dem har kunnat stoltsera med att säga ”vad var det jag sa”. Tråkigt nog hade de ju nämligen rätt.

Sedan i somras har de negativa beskeden haglat. Investment banker går i konkurs, banker förstatligas, varslen haglar och förtroendet för och mellan banker är minimalt.

En mycket pessimistisk bild tecknas också i en utmärkt artikel på Affärsvärlden. Enligt ränteförvaltaren Anders Ekernäs på amerikanska Hillswick Asset Management kommer USA att få se likviditetsinjektoner och ännu fler stimulanspaket. Det blir en djup recession, kanske den värsta vi sett de senaste 25 åren, enligt Anders Ekernäs, som även bedömer att BNP kan falla sju till kvartal i rad. Det innebär att ekonomin tar fart först andra halvåret 2009, om ungefär ett år med andra ord.

I Europa har vi förmodligen ännu inte sett det värsta. USA ligger nämligen omkring ett år före oss i utvecklingen. Amerikanska centralbanken – FED – sänkte räntan redan i september 2007, medan Europa låg ett år efter med en sänkning.

Man tycker att det känns ruggigt nu. Att det kommer att bli ännu värre är riktigt läskigt. Det finns naturligtvis varken ett, två, eller tre klockrena recept för att helt förhindra den lågkonjunktur som nu följer i finanskrisens fotspår. Jag tror dock att det finns en viktig ingrediens i ekvationen som är värd att lyfta upp – förtroendet mellan bankerna.

Så länge bankerna inte har förtroende för varandra kommer internbankräntan – STIBOR – inte att sjunka väsenligt. Det innebär exempelvis fortsatta höga upplåningskostnader mellan de svenska bankerna, vilket i sin tur innebär tuffare kreditvillkor till företagen. De hårdare kreditvillkoren kan hämma bolagens tillväxt och därmed leda till färre jobb i ekonomin. Dessutom leder den höga upplåningskostnaden för bankerna till högre räntor för privatpersoner, vilket minskar konsumtionskraften och dämpar tillväxten.

Regeringen med en förbannad Anders Borg i spetsen försöker att lösa problemet genom ett garantiprogram. Just nu har bara Swedbank svarat att de deltar. Dessvärre kan inte en ensam svensk bank lösa problemen.

Erik Magni

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef0105360af987970c

Listed below are links to weblogs that reference Garantiprogrammet början på lösningen:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.