« USA-bloggen: På onsdag bär det av - spännande och kusligt | Main | USA-bloggen: Ute blinkar neonljusen - men det är i TVn det händer... »

2008-10-29

Vilken community blir krisens första offer?

UPPDATERAD

Vi har säkert alla märkt det. En ökad aktivitet på Facebook. Och en ännu högre på LinkedIn. Folk uppdaterar sina profiler oftare och knyter flera vänner till sitt kontaktnät. Det myllrar av aktivitet på våra communities. I kristider som dessa vårdar vi våra relationer. MediaPosts Catharine P. Taylor skrev om det när kreditfrossan inleddes och Dagens Media tog nyligen upp det här i Sverige. 

Men även om vårt behov av sociala nätverk ökar med krisen så är jag mindre övertygad om att den finansiella värderingen av sociala medier går samma väg. Tvärtom tror jag webb 2.0-bolag kommer att få en tuff period framöver, inte minst de stora sociala nätverken. Värderingarna av Facebook och MySpace bygger på antaganden om att kunna 'monitize the eyeballs'. Intäktsmodellen bygger i stort på reklam. Men reklam i sociala medier har hittills begränsats till en del bannerförsäljning medan de mer avancerade försöken har slagit tillbaka.

Så vad händer för våra stora communities när reklammarknaden viker (vilket den alltid gör i lågkonjunktur)?

Vad bettar ni? Blir de mer intressanta i och med krisen, vilket leder till ökat intresse för annonsering? Eller kommer en vikande reklammarknad och finansiärer som håller i plånboken att tvinga några jättar omkull? Vem blir först att falla?

Mikael Zachrisson på VA.SE konstaterar att inte ens Google är immuna mot krisen.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535c93a88970c

Listed below are links to weblogs that reference Vilken community blir krisens första offer? :

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.