« Dr. Pepper åt hela Amerikat | Main | Vilken community blir krisens första offer? »

2008-10-27

USA-bloggen: På onsdag bär det av - spännande och kusligt

På onsdag inleds Springtimes seminarieresa i NYC - Florida - Washington och andra härliga ställen. Racet på andra sidan Atlanten är mer spännande än vi hade kunnat hoppas på. På vissa vis är det rätt obehagligt också. 
 
Jag åt lunch med en kompis idag som frågade "Tror du att det blir Obama?". När jag svarade att det tror jag, kom nästa fråga:" Tror du att han blir skjuten?"...... Jag blev rätt ställd men visst, hon har ju rätt. Det här är ett val där det amerikanska folkets fördomar och personliga värderingar - helt utanför politiska program och linjer - trätt fram i ljuset och visat en kuslig sida av ett trasigt USA. Racism, ageism, sexism, en hel flora förutfattade meningar om de kandidater som ska leda landet ut ur krig, kris, fattigdom och mörk framtidstro.
 
Jag ser fram emot att lära mig mer om amerikanernas nya sätt att marknadsföra en kandidat. De nya kanalerna men framför allt det nya språkbruket. Kampanjarbete har ofta liknats vid kommersiellt varumärkesbyggande, och även den här gången flirtas det ohämmat med kommersialismen för att tilltala en bredare massa. Urholkas kanske de verkliga budskapen i ivern att få flest klipp på Youtube eller att först vara på plats vid kriser - nationella,finansiella eller personliga - med ett förtroendeingivande och betryggande uttalande?
 
President Clintons före detta talskrivare Vinca LaFleur nämner det i sina föreläsningar. Talskrivarna kan inte längre hoppas på någon minut i etern, man kan i bästa fall hoppas på tio sekunder. Och vilka budskap ryms på den tiden? Vi hör alltså tal som lätt kan förvandlas till låttexter. En underhållningsbransch som får allt större makt över kampanjens genomslag. Briljanta men korta catch phrases och sound bites som utmanövrerar alla budskap som är längre än "Yes we can".
 
Anna Thunander

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535c2a1e4970c

Listed below are links to weblogs that reference USA-bloggen: På onsdag bär det av - spännande och kusligt:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.