« USA-bloggen: Ute blinkar neonljusen - men det är i TVn det händer... | Main | USA-bloggen: Politiska kondomer »

2008-10-31

USA-bloggen: Carrot Mob

Igår hade vi besök från Jeremy Osborn från som berättade om det arbete som han gör med sociala medier och gräsrotsaktiviteter inom ramen för 350.org. Vi kommer berätta mer om vad han sa senare.

Men vi har ju tidigare bloggat här om nätets koordinerande förmåga och "folkrörelse 2.0". Flashmobs och crowdfunding har vi också funderat kring. Så det är klart vi gick igång på följande historia som Jeremy berättade:

I somras gick 27-årige Brent Schulkin i San Francisco runt till alla livsmedelsbutiker i stadsdelen där han bodde.  Varje affär fick samma fråga: "Om jag fixar en massa kunder nästa söndag, skulle du kunna tänka dig att ge en del av din vinst till klimatarbetet? Du skulle investera pengarna i att energieffektivisera din butik."  Många små butiker var intresserade, några lovade 10% eller 15% av den dagens försäljning. Till slut blev det lilla K&D Convenience Store som bjöd högst: de lovade att ge 22%.

Så Brent skickade då ut email och SMS till sina vänner och till alla människor som redan skrivit upp sig på hans aktivistsajt www.carrotmob.org: "Det är här vi ska handla."

Och en söndagmorgon i maj 2008 ringlade köerna helt plötsligt långa utanför K&D.  En video av det finns på "Morotsmobbens" sajt; och San Francisco online skrev en artikel här.

En normal söndagskassa för K&D brukar landa på 3.000 dollar.  Den här söndagen fick de in 9.300 dollar.  Ta bort 22% - 2.000 dollar - och de tog fortfarande in mer än dubbelt så mycket som en vanlig söndag.

Nätets koordinerande kraft + miljöaktivism + företagares intäktskrav = ekoflashmob!

- Anders Sjöman

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535ccd6c2970c

Listed below are links to weblogs that reference USA-bloggen: Carrot Mob:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.