« Byt statsminister nu | Main | USA-bloggen: På onsdag bär det av - spännande och kusligt »

2008-10-23

Dr. Pepper åt hela Amerikat

14 år har Axl Rose,  enda kvarvarande medlemmen i legendariska rockbandet Guns N´Roses, kämpat på en uppföljare till skivorna "Use Your Illussion 1-2". Så många releasedatum och världsturnéer har missats att hela projektet med namnet Chinese Democracy har blivit ett skämt.  Så här har det kunnat låta:

Person A: "ska du inte plocka undan disken efter dig?"
Person B: "det är ungefär lika sannolikt som att Axl Rose släpper Chinese Democracy i år.
A och B tillsammans: "ha ha ha"

Dr. Pepper insåg PR-värdet i att knyta sig till fenomenet tidigare år, och gick ut med löftet att om Chinese Democracy faktiskt släpps i år, så skulle de bjuda hela USA:s befolkning på läsk.

Utspelet har genererat spaltmeter efter spaltmeter i tidningar världen över (se till exempel expressen, reuters, NME) . Och nu lär det skrivas ännu mer. För igår Axl:ade Rose sitt ansvar och släppte plattan! (som naturligtvis enligt en enig kritikerkår är förfärlig. Men vad hade man kunnat vänta sig, Axl Rose har de senaste åren uppträtt med en man som kallar sig buckethead och har en kycklingkartong på huvudet, och de främsta rubriker han själv fått var när han bet Café Operas vakt i örat och sov i svensk fyllecell).

Oavsett om Dr Pepper får dela ut 300 miljoner burkar läsk så är det en lysande PR-kupp, och faktiskt kanske det enda lysande med hela det 14 år långa projektet.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535b30a23970b

Listed below are links to weblogs that reference Dr. Pepper åt hela Amerikat:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Anders Lundkvist

Strålande Martin, har aldrig gillat Guns N´Roses, även om familjen är stora, mycket stora, anhängare. Den lätt konspiratoriska SvD-artikeln Gitarrspel räddar veteranbanden visar hur gitarrhjältarna bokstavligen spelat ut sin roll. Men det är klart, det är tack vara Guitar Hero som jag nu drar på Welcome to the Jungle på högsta volym. Dr.Pepper kanske har en poäng dock, för social gaming kräver cola, precis som kräfter kräva... och det lär väl inte dröja förrän Chinese Democray finns på Guitar Hero eller Rock Band.

Erik Magni

Är ju ett riktigt härligt pr-trick. Men som med många kampanjer är det aldrigt riktigt så enkelt som det först verkar. Enligt en artikel på Affärsvärlden (http://www.affarsvarlden.se/hem/graddfilen/article438805.ece) finns det naturligtvis en hake. För att få en gratis läsk måste man gå in på företagets hemsida samma dag som skivan släpps och registrera sig inom 24 timmar. Därefter får man en kupong som kan bytas in mot en Dr. Pepper-flaska. Jag älskar kuponger.

The comments to this entry are closed.