« Life Is Good! | Main | Fönstret är öppet året runt »

2008-09-11

Crowdfunding och mikrofinans

Olle Lidbom på Vassa Eggen skriver idag om ”crowdfunding”, med hänvisning till en artikel i Time Magazine. I korthet: Efter crowdsourcing (tänk Wikipedia) och crowdcasting (tänk YouTube) försöker man nu använda ”många bäckar små”-tänket även på finansieringsfrågor.

Olle har ett kul exempel om ett engelskt par som auktionerar ut sitt hus. Sajten Sell-A-Band nämns även, en sajt där musikband kan försöka hitta köpare till sina skivor innan de är gjorda. ”Lyssna på vår demolåt. Gillar du vad du hör, investera 100 spänn i oss och när tillräckligt många gjort det kan vi gå in i studio och spela in plattan. Du får så klart ett gratisex när det är gjort!”

Lika roande är MyFootballClub där alla som ville kunde investera 35 pund. När 30.000 personer gjort det hade de gemensamt tillräckligt med pengar för att köpa in sig som ägare i division 3-laget Ebbsfleet United FC. De kan nu alla vara med och rösta på laguttagning och spelarköp.

Kollegan Erik Boltjes hänger ofta på sajten Nvohk, som enligt egen utsago är ”the first community-managed eco-friendly surf-inspired clothing company”, där alla som investerar i företaget har en röst i företagets framtida utveckling. Häromsistens röstades det tydligen om företagets logga.

(Uppdatering: Veckans Affärer skriver om en mer populistisk variant av crowdsourcing, där familjegräl kan läggas ut för allmänheten att beskåda, bedöma och referera.)

Det finns finansiella varianter på crowdfunding-temat. ”Peer-to-peer (P2P) lending” är en sådan. Här är det individer på båda sidor av transaktionen: jag som privatperson lånar ut till dig som privatperson. Utomlands finns "P2P Lending" sajter som Zopa ("Loans from people, not banks") och Prosper, och på hemmaplan i Sverige finns Loanland.

Nästa steg i den här finansieringsutvecklingen är ännu roligare att följa.

Därför att några mikrofinansorganisationer har byggt sitt insamlingsarbete kring just P2P Lending. På givarsidan arbetar de som vanligt med organisationer på plats i utvecklingsländer som ger smålån till småföretagare. Men på insamlingssidan använder de webben, där individer kan låna ut pengar direkt till namngivna företagare.

Joakim Jardenberg på Mindpark skrev nyligen om amerikanska Kiva som arbetar på det sättet. (Läs hans pedagogiska inlägg och kika även på andra många bra länkar han rekommenderar.) Henrik Torstensson har också skrivit om Kiva och sina erfarenheter av att låna ut pengar via dem.

På närmre håll – Danmark – har vi MyC4 som arbetar på liknande sätt. Privatpersoner kan välja vilken av ett antal namngivna mikroföretagare i Kenya, Uganda och Elfenbenskusten som man vill låna ut pengar till. (Själv har jag just investerat 50 Euro i en fiskbutik i Kenya som behövde en ny frys.) MyC4 har en ambitiös målsättning: Let's End Poverty by 2015! Helt i linje med FNs milleniemål. Ansvarig för MyC4s utveckling i Sverige är Bahare Hagshenas, som nyligen intervjuades i Dagens Nyheter.

Disclaimer: För Springtimes räkning sitter jag i MyC4s svenska advisory board. Och kommer tillåta mig skriva mer om MyC4 i kommande blogginlägg, bl a om skillnaden mellan Kiva och MyC4: Investerar man via MyC4 får man ränta på sina utlånade pengar, vilket inte sker med Kiva. Bra, dåligt? Jag återkommer.

Utvecklingen med crowdfunding kittlar fantasin. Om man kan få individer att stödja milleniemålen och attackera global fattigdom borde det finnas mycket annat man kan göra med den enskilda individens vilja att investera. När kommer t ex P2P lending-lösningen för nyinvandrade i Sverige som vanliga finansinstitut inte anser kreditvärdiga? En integrationslösning som bara väntar på att realiseras?

Eller (mer kommersiellt, men nära mina familjerötter) när kommer filmsajten som listar filmförslag och ber allmänheten låna ut bidrag till produktionen?  Bli din egen filmproducent för en femhundring! Vi kan väl kalla det Filmfinansiering 2.0?   :-)

Med andra ord, fortsättning lär följa.

Anders Sjöman

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010534999964970b

Listed below are links to weblogs that reference Crowdfunding och mikrofinans:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Mikael Pawlo

Erik "Skägget" Boltjes borde överge Nvohk (sp?) till förmån för de sköna typerna på Adisgladis.se

Fina grejer:
http://www.adisgladis.se/

bildekor

Bra grejer faktiskt. :)

Daniel

Väldigt intressant artikel.
Vill komplettera med att berätta att svenska Funded By Me är lanserat och vi ser stor efterfrågan efter första månaden!
/Daniel Daboczy, grundare www.fundedbyme.com

The comments to this entry are closed.