« OS i Peking – “Jag skulle vilja ha ett protesttillstånd, tack”. | Main | Kommer OS i London att bräcka Peking? »

2008-08-26

Är ryssar intresserade av Reinfeldt?

Google Insights låter oss titta närmare på hur folk söker på nätet. Nu kan man snabbt och enkelt få en bild av hur populära varumärken och tjänster är bland användarna online. Det går att filtrera per land och jämföra flera olika begrepp bredvid varandra. Resultatet är snyggt presenterat i grafiska diagram, och man får en lista på andra ord som folk söker på i samma sammanhang. Sökningar på Reinfeldt från 2004 och framåt ger en relaterad sökordslista med följande innehåll:

Fredrik
Filippa
moderaterna
satsminister
Mike reinfeldt
Göran Persson
(samt variationer på stavningen av Reinfeldt)

Google noterar också att sökningar på Reinfeldt företrädesvis sker från Sverige. Mätbara söknivåer finner vi också i våra europeiska länder, USA, Kanada, men även i Indien, Kina och Japan. Däremot är det försvinnande få ryssar, afrikaner eller folk från Mellanöstern som söker efter information på nätet om Sveriges främste politiker.

Reinfeldt Det går givetvis att studera flera olika fenomen genom Googles data. Royal Pingdom har till exempel förtjänstfullt sammanställt en geografisk lista över de mest populära sociala gemenskaperna på nätet. Var är Facebookfebern som störst? Svar: Kanada, England, Turkiet och Sydafrika. Orkut? Brasilien. LinkedIn är mest populär i Indien, Danmark och Nederländerna. Och musikgemenskapen Last.fm har sina mest hängivna entusiaster i Finland.

Vill du göra dina egna jämförelser så är det fritt fram. Tjänsten är fortfarande i beta, och det finns självklart en del som man vill förbättra. Försöket att bryta ned sökstatistiken för olika regioner i Sverige verkar till exempel inte särskilt träffsäker. Men som den nu är utformad funger den ändå utmärkt för snabb konkurrentspaning.


TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e55461ab708833

Listed below are links to weblogs that reference Är ryssar intresserade av Reinfeldt?:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.