« Rösträkning på amerikanskt vis | Main | Är ryssar intresserade av Reinfeldt? »

2008-08-19

OS i Peking – “Jag skulle vilja ha ett protesttillstånd, tack”.

Många kineser höjde förvånat på ögonbrynen när det gjordes klart att demonstrationer skulle tillåtas i Peking under pågående OS. Allt du behövde göra var att gå till polisen, söka tillstånd på tillbörligt sätt, och om du uppfyllde samtliga krav, - plocka fram plakaten och gå ner till en av tre anvisade parker.

Utfallet av den anmärkningsvärda gesten har dock inte blivit särskilt gott. Hittills har så gott som ingen protest hållits i någon park. Däremot har sex stycken sökande arresterats. Bland annat pekingbon Zhang Wei som ville protestera mot att hennes hus demolerats. Knappt var slagorden formulerade förrän hon dömdes till en månads fängelse för störande av offentlig ordning.

En journalist från New York Times bestämde sig nyligen för att pröva det nya ansökningsförfarandet, men gav upp inför den fantastiska byråkrati som omgärdade ärendet. Bland annat var han tvungen att registrera samtliga personer som kunde tänkas delta i protesten, komplett med ID-nummer.

Journalistens fråga om någon någonsin faktiskt fick sitt protesttillstånd godkänt, möttes med tystnad.

Utfallet till trots, så är det ett anmärkningsvärt initiativ som den kinesiska regimen tagit, med tanke på dess stora rädsla för alla former av offentliga protester. Det kan ses som ett godkännande av det faktum att det finns behov hos medborgarna att utrycka ilska och frustration i det offentliga rummet.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5540dc0c18834

Listed below are links to weblogs that reference OS i Peking – “Jag skulle vilja ha ett protesttillstånd, tack”.:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.