« Kommer OS i London att bräcka Peking? | Main | Crowdfunding och mikrofinans »

2008-08-27

Life Is Good!

Från sommarresan till USA kom jag hem med klädhögar från nya favoritbutiken "Life Is Good".  Glada kläder med ett glatt budskap. Ingen sarkasm, bara glädje över livets goda stunder. Några typiska tröjtryck:

Lig

Och väl hemma hittade jag en längre artikel på Inc.com om hur bröderna Bert och John Jacobs från Boston grundade, växte och har behållit så gott som allt ägande av hela konceptet, som nu sprids över USA.

Vad artikeln fått mig att tänka!

Och då inte bara om det viktiga i att hålla ironin borta från det grundläggande glada utropet. Eller om nyttan av att förvalta en tydlig företagshistoria (de två brödernas resa från tröjförsäljare på Bostons gator; en historia som återberättas i butikerna och i böcker och på deras sajt). Utan framför allt har de fått mig att tänka på valet av distributinoskanaler påverkar varumärket. För bröderna har kommit på en helt egen väg.

De har nämligen valt att hålla sig borta från egna flaggskepsbutiker (!) och från shop-in-shop lösningar i varuhus (!!) och från att jobba med franchise-butiker (!!!) .

Istället har man hittat på en egen lösning där man ger tillstånd till utvalda lokalbutiker -- vad de själva döpt till "Genuine Neighborhood Shoppes" (GNS) -- att sälja produkterna och att designa butiken hur man vill.  Mer om detta i artikeln.

Utmaningen blir självklart att ändå hålla konceptet tydligt så att Life Is Goods varumärkeslöfte blir detsamma över hela USA. Men styrkan är att butiken på Martha's Vineyard på östkusten kan få ta ut sina lokala svängar som den behöver, och illustrera vad Life Is Good är utifrån en öbos tillvaro, och inte behöver vara en kopia av strandbutiken i Kalifornien eller ökenshopen i Texas. 

Tyvärr kan man än så länge inte beställa deras produkter från Sverige. Vi får tills vidare bara sukta på www.lifeisgood.com.

Anders Sjöman
Kommunikationskonsult, Springtime

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5546cbd008833

Listed below are links to weblogs that reference Life Is Good!:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Henrik Ahlén

Vilken kul story! Visar ju vikten av personlighet och äkthet i varumärken. Man blir ju varm när man ser detta. Förhoppningsvis är framgången för Life is good en början på en trend mot identiska produkter i identiska varuhus/kedjor, och deras miljötänk känns ju också rätt.

bildekor

Bra grejer faktiskt. :)

The comments to this entry are closed.