« Är ryssar intresserade av Reinfeldt? | Main | Life Is Good! »

2008-08-27

Kommer OS i London att bräcka Peking?

Kommer OS i London att bräcka Peking? Ja och nej.

Pekings invigningsceremoni satte ribban högt, kanske för högt för någon demokrati att matcha. Det är svårt att inför väljarna försvara kostnader på hundratals miljoner kronor för ett par timmars underhållning, hur mycket reklam för värdlandet man än lyckas leverera.

Det är tydligt att London inte väljer att spela med i det spelet. Under avslutningsceremonin i söndags valde man istället för Pekings tillbakablickande, pampiga och perfekta uppvisning att skoja lite med sig själva; en dubbeldeckarbuss, paraplyer, till och med lite graffiti i bildspelet.

Att som Beckham sparka ut en fotboll i publiken på måfå – fångad av en överlycklig funktionär – hade varit ett omöjligt inslag i Pekings perfekta show. Det hade tvunget behövt vara hundratals fotbollar, fästa i linor och under kontrollerade former mottagna av drillade värdinnor med fläckfria ”eight teeth smiles”.

OS i Peking var väl arrangerat, perfekt, fläckfritt – men inte särskilt festligt. Staden var sömnig, utanför idrottsevenemangen syntes mycket litet av firande, och det vanliga gatulivet var bortstädat. Vi kallar det för ”the killjoy Olympics” berättade en brittisk journalist för mig.

Här har London sin chans. De kan antagligen inte tävla med Peking i infrastruktur, invigningsceremonins omfattning eller antal hjälpsamma funktionärer. Men de kan välja att byta ut lite perfektionism mot en gnutta humor och lite folkfest.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5548751958834

Listed below are links to weblogs that reference Kommer OS i London att bräcka Peking?:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.