« Att gå på match i Kina | Main | Miljön och censuren efter OS »

2008-08-11

Det går undan i kinesisk media

Många slogs av hur snabbt och effektivt media rapporterade från jordbävningen i Sichuan i maj. Oroligheterna i Tibet kunde man läsa om i kinesisk media lika snabbt som i internationell. Förra veckan genomfördes ett attentat i Kashgar och det tog bara ett par timmar innan man kunde läsa om det på nyhetsbyrån Xinhuas webbplats. China Media Project, University of Hong Kong, har gjort en intressant analys av hur detta skildrades i kinesisk media.

Internationell media rapporterar ofta hur man i Kina låter bli att rapportera om känsliga händelser, men sedan OS-förberedelserna gick in i sin slutfas har en förändring skett och det är många som inte riktigt hängt med. Efter händelserna i Kashgar skrevs det återigen om hur man försökte tiga ihjäl händelsen, men David Bandurski, China Media Project, visar att nyheten visst har fått utrymme i ett flertal tidningar. Rapporteringen är inte alltid så utförlig och nyheterna inte heller alltid lätta att hitta, men de publiceras.

Än mer intressant är att känsliga nyheter nu når allmänheten så fort. Det här är delvis en följd av att det gått ut propagandadirektiv om att stora händelser ska ut i media snabbt – kinesisk media måste ligga steget före internationell. Xinhua har huvudansvaret och sedan följer resten av landets media efter. Det här ser ut att i sin tur snabbt dra igång intressanta och svårkontrollerade samtal på Internet. Så trots att mediekontrollen blivit hårdare inför OS händer det spännande saker! Det här skriver Jonathan Ansfield mer om på Newsweeks blogg.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e553f93b148834

Listed below are links to weblogs that reference Det går undan i kinesisk media:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.