« Sexdrev efter kyssar och smek | Main | Det går undan i kinesisk media »

2008-08-11

Att gå på match i Kina

I helgen gjorde jag OS-debut. Jag var och kollade beachvolleyboll. Rejält varmt, fuktigt, hög musik mellan varje spelad boll, intensiv speaker och en grupp dansande shatan baobei i varje längre speluppehåll. Dansande strandbrudar alltså!!! Ganska bisarr upplevelse.

I tredje matchen för dagen mötte Kina Schweiz och en bit in i matchen drog speakern igång: "Nej, nu är det dags att heja på Schweiz. Kom igen nu Schweiz, kom igen!" Han fick med sig publiken och plötsligt kändes det som om Schweiz var hemmanationen och man skulle kunna tro att de spelade strålande volleyboll och var på väg mot en säker seger.

Men strax innan hade det kinesiska laget, efter att redan lätt ha vunnit första set, hämtat upp ett underläge i andra genom att vinna ett par spektakulära bollar. Publiken stod upp, skrek, applåderade, stampade i läktaren och hejade på sitt lag. Kina var det klart bättre laget. Men då var det precis som om speakern tyckte det blev för mycket Kina. Det var nu det schweiziska laget som behövde stöd och uppmuntran. Han drog först igång den schweiziska klacken på drygt tio personer med sin uppmaning och fick snabbt med sig hela publiken, schweizare som kineser. Alla hejade nu på Schweiz!

Jag har varit med om det här tidigare i Kina, att man stöttar även motståndarlaget. Klart att man håller på Kina och vill vinna och går man på en fotbollsmatch i den inhemska ligan är orden om motståndarlaget inte de ömmaste. Men hela konceptet ”att vara på match” har ett stort värde och då finns det ju ingen anledning att förstöra stämningen genom att sura eller bli arg – det är bättre att heja på alla!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e553f823878834

Listed below are links to weblogs that reference Att gå på match i Kina:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.