« OS-fest i Peking - och du är inte bjuden | Main | Nedräkning till 08.08.08 »

2008-07-30

Varumärken i Kina

“Soo Martin, can you turn aroun´ fo me please” Sa Mr Wang till mig när jag precis kommit till Kina, han hade drömmar om att göra mig till en kassako som modell för kinesiska kostymer. Det gick bra till dess jag fick honom att förlora hans Budweiserkonto. Han skickade mig i dubbelknäppt blazer till en strandfotografering. Kort därefter lämnade jag landet.

Fyra år senare har Kina rört sig lååångt framåt vad gäller medvetenhet om västerländska varumärken.
I storstäderna fungerar det inte längre lika bra för kineser att producera kopior av italienskt mode och hyra in vitryska studenter som modeller. Däremot är det fortfarande en bra plan i landsorten.
Det är inte heller en god idé för västerländska varumärken att bara sälja på sin västerländskhet. Konsumenterna i Kina har blivit stolta och medvetna konsumenter. Det krävs respekt för den nya marknaden, en förmåga att sätta din produkt i en kinesisk kontext, och en vilja att förstå kunden om du vill lyckas i Mittens rike. Som Rémy Martin som engagerade eliten bland Kinas konstnärer och lät dem göra unika konstverk inspirerade av Rémy Martins grade A konjak. Resultatet blev kinesiska känslor väckta av en fransk produkt.

Samtidigt som medvetenheten växer finns det förstås lustigheter i varumärkesprofileringen i Kina. Under besök i en galleria igår noterade jag följande något opportunistiska klädmärken:

Valued Squirrel
Marisfrolg
Flogger
Captaino
Det får mig att tänka på en vän som för några år sedan engagerades till det nystartade företaget Gentleman Penguin – ”established in London -86”. De skulle producera stiliga pikéer och brittiska kostymer. Lyckligtvis smet en av cheferna med startkapitalet innan det hela blev verklighet.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e553df88108834

Listed below are links to weblogs that reference Varumärken i Kina:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.