« Kammarblommor 2008 | Main | Varumärken i Kina »

2008-07-24

OS-fest i Peking - och du är inte bjuden

OS-fest i Peking – och du är inte bjuden.

De senaste månaderna har uppladdningen inför OS i Peking tagit en lite oväntad vändning. Turismen minskar istället för tvärtom. Många av Pekings över 100 nybyggda lyxhotell gapar tomma. Officiell  statistik visar att antalet turister i Peking i maj minskade med 16 procent. Internationella konferenser ställs in, och expats som inte fått arbetstillståndet förlängt flyr fältet till soldränkta stränder i Filipperna.

Det hela verkar bero på Kinas växande skräck för terrorism och våldsamma demonstrationer i stil med protesterna mot OS-elden i Paris.

Reglerna för utfärdande av visum och arbetstillstånd har skärpts ordentligt. Inte ens norska sinologer släpps in. Häromdan läste jag snyfthistorian om Harald Bøckman som ville göra sin 41:a resa till Kina, men tji fick han.

Det var på tiden att någon satte ned foten tänker kanske du nu. Men, det är inte bara norrmän som drabbas. Den som vill ha arbetstillstånd i Kina behöver till exempel ha bevis på att de har minst en kandidatexamen i bagaget. För att få visum behöver du visa upp en inbjudan från den person eller det företag du ska besöka, samt visa flygbiljetter och adressen där du kommer att bo under din vistelse. Enligt New York Times har det resulterat i att flera Kinesiska turistbyråer med Beijing som specialitet, mer eller mindre lagt ner verksamheten under OS-månaderna

Efter år av förberedelser,  kurser för att lära kineser att stå i kö, engelsklektioner för taxichaufför och oro för att det finns för få lyxhotell har man alltså beslutat sig för att hoppa över själva inbjudningen till kalaset. Det är kalas, och du är inte bjuden!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e553b5d4748833

Listed below are links to weblogs that reference OS-fest i Peking - och du är inte bjuden:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Dabitch

Klantar.

GISSA OS

Vi kommer ifrån GISSA OS!! En hejdundrande tävling bara för Dig. Just Du har nu chansen till en intim massage och en livstids förbrukning av vuxenblöjor OCH ravioli! Det Ända du behöver göra är att GISSA OS! Hur många OS kan du finna i texten i inlägget här ovan. Vi på GISSA OS väntar med spänning på just Ditt svar. Så kom igen och börja, GISSA OS. Skicka in ditt svar senast den 12 augusti kl 18.33 så kan just Du ha chansen att vinna olympiska fin-fina priser. //GISSA OS!!!

The comments to this entry are closed.