« Mamma som mega-influencer | Main | Bloggbävningens politiska efterskalv »

2008-06-12

Noll koll på FRA

Vill du också bli avlyssnad? Du har väl rent mjöl i påsen? Och färsk mjölk i kylen?

Just nu pågår en av de hetaste debatterna jag sett på länge. I korthet handlar det om regeringens förslag till ny spaningslag som är på väg att röstas igenom i riksdagen. Det innebär bl a att alla våra telefonsamtal, email och annan digital kommunikation ska kunna lagras för att sedan spåras.

Och egentligen är den rätt bra, eller hur? För det innebär att vi ska sova gott om nätterna, att vi inte ska ha kapade flygplan i våra vardagsrum och att vi även i fortsättningen ska se fram emot kommande dag. Vi ska fånga bovarna innan de har hunnit bli tillräckligt läskiga och vi ska leva i den bästa av världar. För bara dem, och bara dem, som har smuts i mjölet eller är skumma terrorister behöver vara oroliga.

Nu är ju inte världen så enkel. Jag behöver inte heller vara särskilt historieintresserad för att påminna mig om tidigare och avskräckande exempel i öst eller väst, i nord eller syd. Lika hemsk som jag upplevde 9/11, lika förbryllad och oroad blir jag över dess konsekvenser.

Det är inte heller så att vi som medborgare har noll koll på FRA eller lagförslaget. Vi har t o m möjligheten att verkligen läsa på och förstå. Därtill kan vi påverka, via nätet och via våra representanter i riksdagen, för vi tror på våra demokratiska institutioner.

Visst är det bra att ha koll! Anders Lundkvist

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5538c9f738833

Listed below are links to weblogs that reference Noll koll på FRA:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.