« Noll koll på FRA | Main | Om prat som skapar kris »

2008-06-16

Bloggbävningens politiska efterskalv

Just nu pågår en mobilisering som kommer att få effekter långt efter onsdagen den 18e juni.

Nyligen blev jag upplyst om det naiva i att tro att man kan påverka ett kommande riksdagsbeslut bara några veckor innan omröstningen. Min initierade vän berättade att det helt enkelt inte går till på det viset. Man trycker inte på knappen efter dagsform eller vad som gäller just nu. Omröstningen har ju faktiskt föregåtts av ett helt års förberedelser och diskussioner. Det är alltså något sent att ändra fart och riktning. Vilket förstås också gäller FRA-lagen som riksdagen röstar om på onsdag.

Då kan det tyckas lite märkligt och naivt att så många inlägg har skrivits på kvälls- och dagspressens ledarsidor de senaste dagarna mot FRA-lagen. Vad vi nu ser är att rörelsen har fått sitt eget momentum, kulmen på ett års diskussioner. Något yrvaket och något för sent, när de skarpa analyserna, de vassa inläggen och det häftiga utbytet framför allt sker i bloggosfären, den här gången uttryckt som bloggbävningen. Det gäller för nyhetsmedierna att haka på.

Vi ser hur de moderna medierna, bloggar och webbsajter är synnerligen användbara verktyg för opinionsbildning. På Facebook finns flera öppna och synliga kampanjgrupper bl a NEJ till FRA:s Lagförslag - Bevara brevhemligheten och FRA-Lagen (internetavlyssning) är en sjukt dum idé! Webbsidor som Stoppa FRA-lagen! koordinerar information, Trottens betraktelser och Emma listar bloggare, samtidigt som Mary Jensen och Blogge Bloggelito i fortlöpande krönikor ger både distans och perspektiv. Därtill finns maillistor och upprop mot FRA-lagen. Vissa av dem koordinerar lobbying mot enskilda riksdagsledamöter, andra mot partiledningen, ytterligare andra mot partiets gräsrötter. Gemensamma uttalanden cirkulerar, ibland mellan företag och organisationer, och ibland mellan enskilda aktivister. Kraften i engagemanget, den medryckande rörelsen, ett gemensamt intresse och känslan av att kunna påverka är märkbart och tydligt.

Vad är då effekten? Patrik Lockne påminde mig om att en viktig lärdom från protesterna mot OS i Kina och den motreaktion dessa skapade hos kinesiska bloggare, var att man hade lärt sig att organisera sig för gemensamma intressen. På motsvarande sätt är protesterna mot FRA-lagen ytterligare en erfarenhet för svenska bloggare. Det är snart två år kvar till nästa svenska val. I det här sammanhanget är det oceaner av lärotid. Kanske är det då vi ser den riktiga bloggbävningen, jämfört med dagens lättare förskalv.

Anders Lundkvist

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5538c79718833

Listed below are links to weblogs that reference Bloggbävningens politiska efterskalv:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.