« Privata TV-sändningar in i finrummet | Main | Folkrörelse 2.0 - En struktur för det ostrukturerade »

2008-05-08

Spontanklacken - När nätverken blossar upp

Det står 400 människor och skriker på en fotbollsmatch. Hejaramsor, burop, jubelvrål. Inget ovanligt med det. Om det vore allsvenskan. Men nu handlar det om Huddinge och Hässelbys pojkar födda 1998 på Skytteholms IP i Solna, påskafton 2008. En helt vanlig knattematch, en sån som vanligtvis följs av ledare och några tappra föräldrar. Men till den här matchen har det plötsligt vällt in 400 kvinnor och män genom Skytteholms lilla grind. Se själv på YouTube nedan. (Tack Fredrik Wass för länken).

Där står alla och sjunger ramsor för Hässelbys P98:or: ”Kevin i buren, rena rama muren!” (Aftonbladet skrev om det också.) Hässelby-killarna är förvånade: Var kommer de alla ifrån?

Från Facebook.

Från det där sociala nätverket Facebook.com som alla hävdar börjar dö kom medlemmarna från gruppen ”Hejarklack för ett slumpvist utvalt knattelag.”

”Flashmobs” kallas de i USA; grupper som dyker upp från ingenstans, gör något och sedan splittras. (Vi har bloggat om dem tidigare på Springtimes blogg.) Kallelsen går ut via sociala nätverk som Facebook, sprids via SMS eller Instant Messenger. Människor som inte känner varandra enas om att t ex stå blickstilla under två minuter på Stockholms Centralstation på ett givet klockslag. Eller om att shoppa i ultrarapid på stans mest stressade varuhus mellan 14.03 och 14.08 lördagen efter löning.

Trenden med just spontanklackar har spridit sig. Sök på Facebook efter ”slumpvist utvalda knattelag” så får du träffar i Linköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall... Konceptet har även utvecklats: ofta när det ena laget i en knattematch får en hejarklack skapas en grupp för motståndarlaget. Som en av deltagarna skriver: ”Vi måste sprida vårt hejande så att vi inte får ett lag med femton nioåriga killar som aldrig mer vågar spela fotboll efter vi varit där”.

Från våra kollegor i Kina hör vi om mer kommersiellt drivna flashmobs. Där kan det samlas hundratals kylskåpsspekulanter vid en utvald vitvarubutik, efter att ett utrop gått ut på nätet. ”Ge oss mängdrabatt”, kräver gruppen, ”annars drar vi till en annan butik”. Improviserad konsumentmakt.

Anar man en folkrörelsemekanism? Ett sätt att snabbt samla folk med samma intressen?

Det vore ju skönt om ”flashmobs” var något mer än bara kul ”performance art”. Precis som det vore skönt ifall det fanns någon högre mening med Facebook. Mer än att den med flest kompisar vinner, och att bonuspris går till den roligaste statusmeningen. Men sen då? Vad ska jag egentligen med Facebook till?

Aj, nu föll jag i den där vanliga fällan. Söker man sådana omedelbara nyttoaspekter missar man lätt poängen med sociala nätverk.

Vi vet ju nämligen inte vad de är bra för innan de skapas – men vi vet att de generellt sett skapar något bra. Att knattelag förtjänar fler åskådare har många tyckt länge. Men det var inte förrän Facebook fanns som ”spontanklackarna” dök upp. Klacktanken låg inte bakom skapandet av Facebook – men det ingår i planen för varje socialt nätverk att vara öppen för vad dess medlemmar får för sig. Sen får man ta de uttryck som visar sig där och spinna vidare på dem.

Förstår ni vad jag säger, kära supporterklubbar i allsvenskan?

För 400 pers som hejar på ett knattelag – är det inte precis vad en härlig böljande fotbollsklack egentligen borde vara. Sånger, häckel och en varmkorv i halvtid; inga inkastade mynt eller facklor här inte. Tänk om supporterklubbarna i t ex Stockholm gjorde gemensam sak med spontanklackarna och hjälpte till att sätta tonen för hur man beter sig på läktarplats redan i unga år hos såväl spelare som publik. Gemensamma tivos på läktarna gick ju sådär.

På Springtime brinner vi för många olika klubbar men i just den här frågan är vi helt agnostiska: alla borde få chansen att stå i en klack och sjunga. Så supporterklubb, ring oss så hittar vi just din klubbs konsult för att bolla idéer.

På samma sätt bollar vi idéer med många av våra andra kunder kring hur sociala nätverk kan hjälpa dem att skapa nya kontaktytor med människor vi vill prata med. Vi försöker hitta sätt att omsätta de nätverk de haft i alla tider till den digitala världen. Ofta har de nätverken redan uppstått på någon av de många intressesajter som nätet kryllar av. Ibland kan det t o m skapas helt nya konstellationer av våra vänner och samtalspartners när det är så mycket lättare för dem att finna varandra.

Det är inte alla lag som helt plötsligt får sin egen hejarklack. De flesta får tjäna ihop deras förtroende över många, långa år. Men dina fans kanske redan samlas ”digitalt”. Har du koll på hur du ska bygga just din klack?

Anders Sjöman
anders.sjoman@springtime.nu

(Den här texten har även gått ut som del av Springtimes nyhetsbrev i maj 2008.)

.

Anders_sjman_2 Anders Sjöman är kommunikationskonsult på Springtime med inriktning på strategisk kommunikation. Han är fascinerad över de möjligheter som sociala medier erbjuder företag till verklig och direkt dialog med kunder och medarbetare. Och nu vet vi att han hämtar livsluft hos tidningarnas kultursidor.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01053581a11e970b

Listed below are links to weblogs that reference Spontanklacken - När nätverken blossar upp:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Frida Gustafsson

Vad kul att du hittade ett klipp! Jag tycker att det här är en jättekul idé - oväntad och uppskattad! Och som du skrev Anders så kan det också få andra effekter och uppmärksamma viktiga frågor. Men det mest fascinerande tycker jag är att det inte bottnar i något stort ställningstagande, utan mest verkar vara en "rolig grej". Fler sådana här initiativ vill jag se. Det går ju att spinna vidare på idén och applicera den på annat än sportaktiviteter. Har ni några förslag?

The comments to this entry are closed.