« Nord mot Syd - slaget om 08 | Main | Tiden som kognitivt surplus »

2008-05-22

Efter Facebook

Hur många gånger har jag inte fått frågan om vad som kommer efter Facebook? På kommunikationsavdelningarna runt om i Sverige har man fått upp ögonen kring sociala medier och mycket riktigt noterar man att arenor kommer och går, men debatten består. Så vilka är nästa plattform för kommunikation, när Facebook-febern lagt sig?

Svaret hittar vi i den mindre revolution som nu pågår kring open social-initiativet. Tanken är att öppna arenor som Myspace, LinkedIn och Stardoll för alla världens applikationsutvecklare. Samtidigt erbjuder nu företag som Ning, Broadband Mechanics och Google verktyg för att användarna själva ska kunna utveckla egna arenor. Tröskeln för att skapa ett eget community har sjunkit dramatiskt.

Ning har nu över 200 000 nätverk. Det finns säkert mycket exprimenterande kring tekniken i dessa siffror. Men det finns också stora globala nätverk som utnyttjar infrastrukturen. Här återfinns my.spanishdict.com, en community för personer som vill lära sig spanska. Här finns grupper för läsare av olika tidningar, som Fashion Central. Och flera stora baristaklubbar, bland annat Barista Exchange med över 2000 medlemmar. 

Jag sitter nu och utvecklar en social nätverksplats för mina barns förskola och vi använder Ning. Visst finns det begränsningar, och visst är översättningen till svenska här och där inte perfekt. Men det tog mig bara en kväll så hade vi en demo på hemsidan klar. Och då hann jag också själv gå in och översätta kalenderfunktionen till svenska. Användarna av nätverket kan ladda upp bilder och video, länka till Flickr och YouTube, och skicka meddelanden till varandra.

På samma sätt som bloggtekniken gjorde nätets personliga kommunikation enkel och lättillgänglig, skapar open social och de nya webbplattformstjänsterna förutsättningar för nya sätt att kommunicera. Vi vet inte exakt var det kommer att landa. Men att nätet åter blir mer fragmenterat i sina sturkturer är nog en lågoddsare. Portalerna var de stora dinosourierna på webb 1.0-tiden. Facebook, MSN och Myspace är nutidens giganter. Klarar de av att hänga med förändringarna till webben 3.0?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef010535897e57970c

Listed below are links to weblogs that reference Efter Facebook:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.