« Tiden som kognitivt surplus | Main | Tage Danielsson om "Folkrörelse 2.0" »

2008-05-30

Den ultimata hämnden - enligt Webb 2.0

(Vill bara förvarna om att följande text med största fördel läses endast är lämplig för Facebook-användare då dylika termer används genomgående.)

Facebook, Facebook... Jag minns för ganska exakt ett år sedan, vilket i Facebook-sammanhang känns som väääldigt längesen, då min tre år yngre bror försökte locka med mig att gå med i denna revolutionerande community. Från att ha varit väldigt skeptisk från början, var jag två månader senare fast i "Facebookträsket".

För mig har själva grundsyftet med Facebook förflyttat sig från den dagen jag registrerade mig. Från att i början ha fungerat mest som en virtuell ”Mina Vänner”-bok, blev det till ett smidigt sätt att visa gemensamma fotoalbum, och gick sedan över till att bli en kanal genom vilken man kunde skicka ut personliga festinbjudningar utan att behöva använda sig av frimärken. Nu har Facebook visat prov på att tjäna ytterligare ett nytt syfte.

Häromdagen blev jag nämligen vittne till hur en kompis kompis (som jag träffat ett par gånger på fest och därmed är min vän på Facebook) upptäcker att hennes pojkvän sedan fyra år tillbaka har varit otrogen mot henne under en längre tid. Han har levt dubbelliv med två flickvänner utan att någon av de respektive tjejerna märkt något. Det hela uppdagas av ”den nya” flickvännen – flickvän nr 2 – som genom Facebook upptäcker flickvän nr 1 genom att denna uppger pojkvännens namn i sin relationsstatus.

Flickvän nr 2 tar kontakt med flickvän nr 1 via hennes Facebook-sida, vilket naturligtvis orsakar en smärre chock för de båda. Här kan man ju tro att mardrömmen tar slut. Men icke. Flickvän nr 1 ändrar efter denna bomb nämligen sin relationsstatus ett par gånger per dag från ”in a relationship” till ”single” till ”it’s complicated” till ”single”, vädrar sina känslor – som helt förståeligt går i berg- och dalbanor – i sin statusruta samt kör all sin kommunikation till den före detta pojkvännen via hans ”wall” som är synlig för samtliga av hans vänner. All information, och då menar jag verkligen ALL information varje gång den ändras, syns i respektive vänners nyhets-feed som alltid ligger på den första sidan när man loggar in på Facebook.

Är detta ett smart drag eller bara väldigt omoget? Jag börjar nog tycka att det är extremt smart – flickvän nr 1 har all anledning att vara både arg och besviken och hämndlysten, och hur kan man hämnas på ett bättre sätt än att basunera ut på Facebook vilken sk-tstövel till ex man har? Det måste ju vara det ultimata sättet, och framför allt känns det VÄLDIGT Webb 2.0 att avslöja en otrohetsaffär på detta sätt...

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef01053581a125970b

Listed below are links to weblogs that reference Den ultimata hämnden - enligt Webb 2.0:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

lord Fredruk

Tycker att det hela är lite vackert på något sätt, att det i transparensens tidevarv aldrig har varit svårare att gömma sig och att alla faktiskt är nakna.

The comments to this entry are closed.