« Love China | Main | Privata TV-sändningar in i finrummet »

2008-04-17

Ditt språk skvallrar om vem du är

När J.D. Power för två veckor sedan köpte Umbria så gav det kanske inte så mycket eko här i Sverige. J.D. Power är känt för sina utmärkta rapporter om konsumenters syn på produkter och tjänster. Genom köpet av Umbria så får man tillgång till teknik som läser av dialogerna på nätet. Tanken är att använda bloggosfären som en gigantisk  fokusgrupp.

För en marknadsförare som vill analysera texter i bloggsfären dyker dock frågan upp om målgrupper och representativitet upp. Många på nätet vill vara anonyma. Vem döljer sig egentligen bakom namn som alfabeta, norrsken, jinge eller osynlige mannen? Umbria hävdar att deras mjukvara kan läsa av både ålder och kön på bloggaren. Skeptisk? Ja, felprocenten torde vara betydande. Företagets chef Janet Eden-Harris hävdade dock på ett seminarium för lite sedan att tekniken ger hög träffsäkerhet och uppköpet måste väl tolkas som att tekniken fungerar. Men kan verkligen språket vara så avslöjande? Visst, en Söderkille i 15-årsåldern skriver säkert annorlunda än Greta 82 från Söderköping. Men går det att dra rätt slutsatser från ett par blogginlägg?

Språk är ju lokalt och tekniken måste anpassas för varje land. I Sverige håller Mattias Östmar på PRfekt som bäst på att utveckla verktyg för att tolka bloggtexter för psykografiska målgruppsanalyser. Igår demonstrerade han några exempel på Disruptive media-konferensen i Stockholm. Hans teknik identifierar personlighetstyper (strateger, idealister, väktare och improvisatörer) och försöker inte bestämma kön eller ålder. Han hade läst blogginlägg om Back street boys och jämfört med hur ett pressmeddelande från skivbolaget för grupen var skrivet. Slutsatsen var att skivbolagen och bloggarna talar förbi varandra.

Ett annat företag som utvecklar system för textanalyser är Aitellu, som med hjälp av artificiell intelligens har utvecklat ett självlärande system som blir bättre och bättre på att kategorisera stora textmängder.

Nu väntar vi på verktyget som hjälper  oss beskriva vår sinnestämning medan vi skriver. Ni minns säkert microsoft office-gemet som ville hjälpa dig med tips och idéer så fort du satte dig vid datorn och skulle skriva en enkel text. Snart dyker väl en liten figur upp i facebook som talar om för mig att det är dags att skruva upp volymen, eller ta en kopp kaffe för att pigga upp mig.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e551daed6b8833

Listed below are links to weblogs that reference Ditt språk skvallrar om vem du är:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jinge

Tror du att jag vill dölja mitt namn på nätet så är du hopplöst - korkad.

Jag är INTE anonym så jag tolkar ditt inlägg som att du politiserar och lurar dina läsare.

Per Lembre

Hej Jinge,

Ber om ursäkt för sammanblandningen av alias och anonymitet. Bara för att man har ett alias behöver man självklart inte vara anonym. Således är Jinge Per-Inge från Haninge.

Tack för rättelsen. Och jag tycker självklart att man har rätt att vara anonym på nätet, precis som man har rätt att skriva böcker under psedonym.

Jinge

Du har det inte lätt... :-)

Jag heter Jan-Inge och har kallats för Jinge sedan 60-talet. En kompis heter Björn-Inge och han har det värre som "Binge" :-)

Per Lembre

He igen Jan-Inge,

Kärt barn har många namn brukar man säga, men det är ju lättare om man använder rätt namn från början. En liten fredagsursäkt är väl på sin plats antar jag.

Trevlig helg!

/Per

Jinge

Detsamma, nja man behöver inte be om ursäkt. Men kallar du mig för enbart "Jan" då hjälper inte ens en ursäkt... :-)

lord Fredruk

Åter till debatten. Jag testade Östmars utvärdering och fick reda på att jag var en "tänkare". En mer finkänslig mätning hade nog tyvärr givit svaret "populist".
I vilket fall som helst är tanken intressant. Självklart skänker en bloggare otroligt mycket information om sig själv bara genom sitt ordval. Frågan är bara vad man ska använda resultatet till.

Mattias

@Per: Det finns träningsklasser på kön och ålder som gett rätt resultat 80% av gångerna på kön och jag tror ålder också har bra resultat (allt detta på engelska). Det är coolt - och förmodligen använder de den träningsdatan.

@Lord Fredruk: Jag tänker mig att psykografin ska användas som en av variablerna för att definiera målgrupp (tillsammans med t ex de som skriver inom ett viss ämne, har en viss attityd och är frekventa skribenter på nåt visst fält etc.) Jag är i o f s väldigt sugen på att knäcka kön på svenska också... ;-)

Per Lembre

Att kunna läsa ut information om vilka som skriver inlägg har flera användningsområden för oss som vill lyssna till sociala medier för att hjälpa företag att bli bättre att kommunicera sina erbjudanden. Fördelen med bloggar och forum är att språket här är användarnas eget. Det är ofiltrerade dialoger om produkter och varumärken. Det är samtal som lever på egna meriter.

För att hitta nätdialoger som är relevanta behövs verktyg som identifierar inte bara vad folk pratar om utan också säger något om vilka som pratar. För ett företag som jobbar med hårvårdsprodukter skulle det till exempel vara intressant att följa dialogerna bland unga tjejer och jämföra hur dialogerna ser ut för äldre män. Tro mig, de pratar inte om samma sak, och de använder säkert inte samma språkbruk heller.

The comments to this entry are closed.