« Drottning Rania goes web 2.0 | Main | Love China »

2008-04-09

Bloggsök utan spam från svenska Twingly

Twingly har precis släppt sin nya bloggsöktjänst för betaanvändare, och jag har testat den. Den är global, den är fri från skräp och den är den har det mest avancerade användargränssnittet på marknaden. Visst finns det en del frågetecken också, men totalintrycket är ändå att svenska Twingly skapat den största innovationen inom bloggsök på mycket länge.

Nu kanske man först ska fundera över behovet av en bloggsöktjänst när det finns vanliga webbsöktjänster. Visst, de allra flesta användare når bloggar via de traditionella webbsökmotorerna Google, Yahoo! och Microsoft Live/MSN. Men hjärtat i webb 2.0 är ändå bloggarna så sökning i detta universium är ofta bekvämt och nyttigt.

Därför har det utvecklats en liten industri runt bloggosfären som tillhandahåller sök- och analysverktyg. Flera aktörer tillhandahåller en konsumenttjänst för att söka bland bloggar. Technorati, Google Blogsearch och Icerocket är de mest bekanta och i Sverige har vi Knuff och Twingly. Efter att ha testat ett antal verktyg kan man snabbt konstatera att att ett bra filter mot fake-bloggar eller spam-bloggar (splogs) som de också kallas är helt avgörande för att hitta det man söker, inte minst om man vill läsa en stor mängd inlägg kring ett ämne. För det finns mycket skräp i bloggosfären. Sverige är ännu inte så hårt drabbat enligt Twinglys VD Martin Källström, men i den engelsktalande delen av bloggosfären så är så mycket som 2/3 av nya inlägg spam. Drivkraften är förstås pengar. Bakom sploggar ligger företag som livnär sig på lura sökjättarnas algoritmer för att höja rankingen för sin egen webbsida fylld med annonser, eller företags webbplatser som betalar bra för att nå hög ranking. Wireds Charles C Mann beskrev ämnet på ett förtjänstfullt sätt hösten 2006 och ett och ett halvt år senare kan man konstatera att problemet är ännu värre nu än då.

Så hur klarar då Twingly att sortera bort sploggar från vanliga bloggar? Idén bygger på att riktiga bloggar aldrig länkar till spambloggar och sedan har Twingly-gänget börjat med ett litet antal godkända bloggar och med hjälp av deras länkar har man identifierat andra godkända bloggar. Idag kan tjänsten erbjuda sökning i 450 000 bloggar på 29 språk och man adderar ungefär 1 000 bloggar per dag. Några enkla tester ger vid handen att över 80% av inläggen sorteras bort, och än så länge är det för många riktiga inlägg som inte godkänns för att tjänsten ska bli riktigt användbar.

Men det finns också andra goda skäl att använda tjänsten. Den erbjuder betydligt mer avancerade möjligheter att söka efter blogginlägg, inte minst språksorteringen och länksökningarna imponerar. Och man kan dessutom få allt levererat som RSS-flöde.

Tjänsten väntas bli tillgänglig brett inom en månad eller två, men redan nu kan du anmäla dig till betatestet.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e551d407be8834

Listed below are links to weblogs that reference Bloggsök utan spam från svenska Twingly:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.