« Ordens makt att förändra | Main | Amerikanska presidentvalet: Mobilisera eller förlora »

2008-03-05

Norberg skingrar alla tvivel om revolutionen

Efter 28 år är jag alldeles säker. Min spansklärarinna i High School talade sanning. Den milda fru Munoz hade lite jobbigt med att få klassens uppmärksamhet. Alltid vänlig och lågmäld, utom när hennes hemland kom på tal. Hon hatade Castro och vad han gjort med Kuba. Allra värst var propagandan om revolutionens framsteg, som tydligen även gjort avtryck i USA: “Skola och sjukvård hade vi ju redan, hur kan folk tro att det var något som Kuba fick av Castro”.

Visst kunde jag tro det, som produkt av den svenska 70-talsskolan där revolutionsromantiken nästan var schemalagd. Något måste ha fastnat, för att Kuba före Castro var en korrupt diktatur med en utfattig majoritet av analfabeter, det visste ju även jag som inte alls var med i den skäggige cigarrmannens fanclub.

Spansklärarinnans ord sådde ett rejält tvivel i min barnatro på revolutionens ljusa sidor, och det skingras nu slutgiltigt av debattören Johan Norberg i hans spalt i Dagens Industri den 4 mars. Norberg hävdar att “Kuba var ett av världens mest utvecklade länder före den kommunistiska revolutionen 1959” och ger flera exempel på dåtidens kubanska välfärd. Det gör inget om han överdriver en smula, för jag har ju redan hört samma budskap från min kubanska fröken och förstår äntligen att hon faktiskt hade rätt.

Tyvärr förstår jag också att utan detta vittnesmål hade jag nog haft svårt att riktigt tro på Norberg, som knappast är en oberoende forskare i ämnet. En sorglig insikt om om hur effektiv och seglivad en propagandalögn kan vara. Nu gör DI-krönikan istället att bitarna faller på plats, men varför tog det så lång tid?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5509817458833

Listed below are links to weblogs that reference Norberg skingrar alla tvivel om revolutionen:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Bernt

En DI krönika av Norberg gör att bitarna faller på plats, he he he he...

The comments to this entry are closed.