« Facebook bättre än Gröna Lund? | Main | Brittiska operatörer spårar trafiken för reklampengar »

2008-03-17

Jag läser kulturdelen först varje morgon!

Ok, jag erkänner: jag läser kulturdelen först.

När morgontidningen dunsar ner är det inte näringsliv eller nyheter eller utrikes som jag först spanar mot. Nej, jag river ur kulturdelen! Och nu snackar vi inte tv-programmet eller seriestripparna. Vi talar om direkt-från-första-sidans-kulturdebatt.

Beteendet ligger djupt präglat. Vid barndomens frukostbord var det ju kulturnyheterna föräldrarna först började prata om. Och som barn härmar man ju tills beteendet blir ens eget.

Så kära vänner, allt det där snacket jag hade för mig om att jag bara läste sportsidorna (när vi gick i gymnasiet) eller näringslivssidorna (när jag läste på Handels) var bara tomt prat. Jag erkänner det nu. Det är kulturdelen jag skakar loss först varje morgon. Det är ju där allt livsviktigt står!

Inte för att jag vill förringa det jag lärt mig senare i livet, från ekonomutbildning och arbetslivet. Därför är det extra kul när jag nu märker att även tidningarnas kultur- och näringslivsdelar börjar börjar snegla mot varandra.

För kultursidorna är helt plötsligt full av marknadsmässiga resonemang.

Se t ex Jenny Dambergs genomgång av musikbranschens väl och ve i Svenska Dagbladets kulturdel 10 februari eller Juan Flores i Dagens Nyheter 17 mars om hur affärsmodellen ser ut för en nystartad nyhetssajt.

Och samtidigt kryper kulturlivet in i näringslivsdelen.

Se bara hur Martin Jönsson, chef för Svenska Dagbladets Näringslivsdel, i blogg och tidning reflekterar kring mediebranschen. Här skäller han t ex ut SF för att agera stenåldersmässigt.

Just ämnet "kulturekonomi" var annars en av de roligaste kurserna jag läste under utbildningen. Dag Björkegren och Emma Stenström på Handelshögskolan fortsätter att forska, diskutera och resonera i ämnet.  Missa inte Emmas blogg "Kulturekonomi" som hon driver tillsammans med Tobias Nielsén.

För de två sfärerna "kultur" och "näringsliv" är inte så långt ifrån varandra som gamla debatter vill göra gällande. Bra företagsledare är bättre än många kreatörer jag mött på att skapa historier och sammanhang som ger starka upplevelser. Och i den s.k. kultursektorn finns några av de mest drivna entreprenörer man kan tänka sig. Tänk bara själv: varje ny film du vill göra kräver ny idé, nya medarbetare, ny finansiering, ny marknadsföring... Som att starta ett nytt företag för varje historia du vill berätta.

Så nej, Johan Stael von Holstein, du glade nyutnämnde gamäng i Statens Kulturråd, jag håller inte med dig om att kulturen borde lära mer sig mer affärsmässighet. Den finns där.

Men den "ekonomiska nyttan" kan inte heller vara måttet på bra kultur. Så nej igen, Johan SvH, jag håller inte heller med om att kultur bör vara "nyttigt" marknadsmässigt sätt.  Det krävs ingen civilekonomexamen för att förstå att det är omöjligt att göra en nyttoberäkning av Bergmans "Fanny och Alexander" eller Moodysons "Fucking Åmål".  Men oj vad mycket fattigare vi skulle vara utan dem.

Kanske är det enda som krävs att man sträcker sig lite oftare efter kulturdelen varje morgon?

Anders Sjöman
anders.sjoman@springtime.nu

.

Anders_sjman_2 Anders Sjöman är kommunikationskonsult på Springtime med inriktning på strategisk kommunikation. Han är fascinerad över de möjligheter som sociala medier erbjuder företag till verklig och direkt dialog med kunder och medarbetare. Och nu vet vi att han hämtar livsluft hos tidningarnas kultursidor.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5514319dc8834

Listed below are links to weblogs that reference Jag läser kulturdelen först varje morgon!:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.