« Bland sandwichgubbar och reklamtomtar | Main | Drottning Rania goes web 2.0 »

2008-03-18

För Kinas ledare är Tibet viktigare än OS

De senaste dagarnas händelser i Tibet lämnar ingen oberörd.

I den ena ringhörnan finner vi den 14:e Dalai Laman, mottagare av Nobels fredspris, samt buddhistiska munkar med krav på att få utöva sin egen religion och kultur.

I den andra finner vi världens största diktatur.

Vad som händer i Tibet nu är tragiskt och påverkar förstås vår inställning till Kina. För många innebär det nya tvivel om det är rätt eller inte att samarbeta, eller göra affärer, med Kina. Kanske trodde vi att Kina var på väg åt rätt håll, att tillväxt, välstånd och en ny roll i världen skulle leda till mer demokrati och stärkta mänskliga rättigheter. Just nu ser det inte alls ut att vara så. Istället läser vi om fredliga protester som slås ned med våld och om hur konflikten eskalerar på grund av det hat som uppstått under åratal av förtryck.

För Kinas ledare är det en opinionsmässig katastrof fem månader innan OS. Kina har just tagit sig igenom hanteringen av protesterna i Burma och det sista ledarna önskar sig är sammandrabbningar mellan polis och munkar på eget territorium.

Samtidigt behöver de kinesiska ledarnas reaktion sättas i ett större perspektiv. Media skriver att det är ”politiskt kaos i Peking”. Det är det nog inte.

OS i Peking 2008 har en slogan; ”one world, one dream”. Men det finns en viktigare slogan. Den skrivs helt kort ”one China” och handlar om de kinesiska ledarnas vilja att skapa ett enat Kina med ett starkt styre. Ett mittens rike.

OS är en relativt liten fråga i jämförelse med denna ambition. Skulle ledarna ge efter för de som förespråkar självständighet i Tibet, då skulle de tappa legitimitet även i de frågor som gäller Taiwans eller västra Xinjiangs självständighet. Vem vet vilka fler självständighets- eller maktambitioner som då skulle andas morgonluft.

Vi hoppas naturligtvis på en fredlig lösning på konflikten i Tibet, och önskar tibetanerna rätten att utöva sin religion och sin kultur. Men Kinas ledare kan kosta på sig att gå hårdare fram i Tibet än vad omvärlden kan acceptera inför OS. Det är större frågor än sport som står på spel.

Patrik Lockne, konsult, Springtimes kontor i Peking

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e551478abb8834

Listed below are links to weblogs that reference För Kinas ledare är Tibet viktigare än OS:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tina

Klokt Patrik. Extra spännande efter din tid på plats. Utbildning, hälsa och ekonomi i all ära. Det kanske är hur en regim löser en politisk konflikt som avslöjar styret. //Tina Thorsell

growlypayonry

http://rilulwg.100webspace.net/qusthe.html ct infection control nurse

The comments to this entry are closed.