« Jag läser kulturdelen först varje morgon! | Main | Bland sandwichgubbar och reklamtomtar »

2008-03-18

Brittiska operatörer spårar trafiken för reklampengar

I Storbritannien pågår just nu en ganska het debatt kring hur man skyddar bredbandskundernas integritet. Bakgrunden är att tre av landets största bredbandsoperatörer BT, Virgin (Tidigare NTL:Telewest) och TalkTalk planerar att lyssna av trafiken i näten för att bygga ett eget annonseringssystem.

Annonsmarknaden på nätet har förändrat spelreglerna för hela Internetbranschen med Google, Yahoo! och Microsoft som de tre giganterna på marknaden. Bara Google omsatte 1,7 miljarder dollar under fjärde kvartalet förra året på nätannonseringen i USA, en försäljningsökning med över 40%.

Anledningen till framgången för sökjättarna är att de kan erbjuda något som operatörerna inte har, nämligen kunskap om var användarna hittar den information de söker för stunden. Operatörernas routrar och DNS-servrar gör att trafiken hamnar rätt, men den verkliga kopplingen mellan webben och människan står sökjättarna för. Tills nu, eller?

Phorm och Nebuad är två startup-företag som vill förändra saken och ge operatörerna tekniken för att lyssna till användarnas trafik på nätet för att perfekt anpassa annonsen till användaren, det som branschen kallar behavioral targeting. Det går i huvudsak ut på att läsa av information om vilka webbplatser användare besöker, länkar som användare klickar på, vad texten på aktuella webbsidan handlar om. Denna information används sedan för att avgöra vilken annons som bäst passar för tillfället. Annonsören når större effektivitet, medan användaren slipper annonser som han eller hon inte har något intresse av. Dessutom kan tekniken användas för att minska problemen med fake-bloggar och spam. Ändå är alla inte nöjda.

Den stora stötestenen gäller den personliga integriteten. En av Internets förgrundsgestalter, Tim Bernes-Lee, intervjuas av BBC och hotar att byta internetoperatör om BT, Virgin och TalkTalk gör verklighet av sina planer. Han undrar om man kan förvänta sig att sjukförsäkringen plötsligt höjs om man bestämmer sig för att beställa böcker om cancer över nätet.

Och det är fler som är oroliga över den personliga integriteten. Företagen gör därför sitt yttersta för att intyga omvärlden hur deras system skyddar data och att det är omöjligt att koppla den till någon enskild användare. Gott så. Men räcker det? Motkampanjen Badphorm har redan startat. Inte minst påhejad av att Phorm planerar att automatiskt ansluta alla operatörens användare till annonseringssystemet (opt-out), istället för att låta varje användare själv bestämma (opt-in). Samma misstag gjorde för övrigt Facebook i höstas när VD Mark Zuckerberg prövade att introducera Beacon, ett on-line annonssystem där Facebook-användarens vänner får rekommendationer som baseras på ens inköp på E-bay och andra e-handelsplatser. Protesterna blev dock så starka att programmet drogs tillbaka för att göras om.

Den berättigade oron om den personliga integriteten som nu riktas mot de brittiska operatörerna manar dock till en bredare debatt. Det ligger nämligen något i Phorms VD Kent Ertugrul kommentar till BBC. Dagens system där beteenden lagras i cookies på användarens dator är inte så enkelt att hantera vare sig för användaren eller annonsören.

Om intelligensen finns hos operatörerna i nätet, och tekniken är genomlyst för att skydda den personliga integriteten, är den då mindre säker än dagens teknik som förlitar sig på sökjättarnas datorhallar och cookie-teknik som är utspridd i sårbara hem-miljöer?

Who do you trust?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e5512f15368833

Listed below are links to weblogs that reference Brittiska operatörer spårar trafiken för reklampengar:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.