« Brittiska operatörer spårar trafiken för reklampengar | Main | För Kinas ledare är Tibet viktigare än OS »

2008-03-18

Bland sandwichgubbar och reklamtomtar

Under rubriken “Bryter bloggarna mot lagen” publicerade SvD (2008-03-17) en intervju med Mattias Grundström, byrådirektör på Konsumentverket. Bakgrunden är att Blondinbella AB, en av Sveriges mest välbesökta modebloggar, mot betalning skriver om varumärken och produkter. Mattias Grundström berättar i SvD att

"Man kan se en ökad tendens där gränserna mellan annonser och redaktionell text suddas ut. Redaktionell text karaktäriseras av konsumentupplysning eller åsiktsspridning, är det en annons finns det ett ekonomiskt incitament att skriva positivt om en produkt, med ett rent subjektivt budskap."

En bloggare som skriver mot betalning utan att samtidigt upplysa läsaren om detta begår ett lagbrott.
"... det är ett brott mot marknadsföringslagen eftersom läsaren inte vet att det egentligen klassas som en annons."

I grunden är reglerna tydliga och klara. Att betala någon för att skriva positiva omdömen eller rekommendationer är att jämföra med annonsering eller reklam. Detta gäller papperstidningar såväl som för elektroniska medier. Här på Springtime jämför vi köpta omdömen med forna tiders vandrande annonsskyltar och sandwichgubbar. Även om reglerna är klara kan det under en tid av förändring vara lite mindre ställt med förståelsen, särskilt bland bloggare som ännu inte gått ut gymnasiet eller är bevandrade med vår lagstiftning. Då är det lite mer förvånande att professionella marknadsförare så uppenbart kliver över gränsen.

En annan djupare fråga är hur företagen tänker sig att driva ett långsiktigt varumärkesarbete om omdömen och rekommendationer så lätt kan köpas. Det kan finnas anledning att påminna om den etiska kod för word-of-mouth som branschorganisationen WOMMA utarbetat. Det är tre element som är lätt att komma ihåg och att bära med sig.

Ärlig relation – Du berättar vem du talar för.
Ärlig åsikt – Du säger det du står för.
Ärlig identitet – Du är den du säger att du är.

Vad kommer då att hända med Blondinbella AB och alla andra köpta bloggar? Det är inte särskilt svårt att skriva ut att bloggen är finansierad av ett eller flera företag och att innehållet kan jämställas med reklam. Kommer det då innebära att läsarna bildar sig en annan åsikt om det som skrivs? Triangeldramat mellan varumärke, bloggare och läsare fortsätter och det behövs onekligen någon som tar sig en djupare fundering kring hur förtroendet  för varumärket påverkas.

Anders Lundkvist, ekonomie doktor och konversationsstrateg på Springtime AB

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e55130fafa8833

Listed below are links to weblogs that reference Bland sandwichgubbar och reklamtomtar:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.