« Ron Paul vinner på nätet | Main | Banksy »

2008-01-18

Startskottet för bokslutskommunikéerna har avlossats

I dag var Avanza först ut av Stockholmsbörsens bolag att rapportera sina siffror för 2007. Inte helt oväntat höjer bolaget ett varningens finger för 2008, ett finger som de gånga veckorna höjts av många prognosmakare och konjunkturbedömare.

Flertalet amerikanska storbanker rapporterade under veckan stora nedskrivningar, vilket ytterligare dragit ner mungiporna i en redan dyster ekonomi. Citigroup, en av världens största finanskoncerner, rapporterade exempelvis i måndags att de tvingas ta nedskrivningar om 24 miljarder dollar under fjärde kvartalet 2007.

Det ska bli riktigt intressant att de kommande veckorna följa både små och stora börsbolag och deras rapporter. Och inte minst deras fingervisningar inför 2008 och 2009. Kommer bolagen att svara upp mot marknadens relativt låga förväntningar och överraska positivt? Eller kommer rapportfloden att ytterligare späda på en möjlig konjunkturnedgång? Endera av dessa möjliga scenarier kommer att rendera stora rubriker i affärspressen. Anledningarna är flera. Dels är bokslutskommunikéerna den kanske mest intressanta informationen ett börsbolag lämnar ifrån sig, dels för att rapporterna kommer i ett skede då ekonomin är skakig, vilket alltid väcker uppmärksamhet hos journalister och allmänhet. Rubriker som "Han är ekonomins draglok" eller "Bolaget som spär på konjukturnedgången" kan jag nästan se framför mig. 

Kan då en rapportflod som överraskar positivt vända en potentiell konjunkturnedgång? Nja, måste nog svaret på den frågan bli. Makroekonomin styrs ju av en rad mer eller mindre påverkbara faktorer som inflation, arbetslöshet, skatter m.m. Men en positiv rapportflod kommer naturligtvis att höja humöret i finansbranschen, ett humör som under de gångna veckorna varit minst sagt bistert.

Erik Magni

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fe4f19c8833

Listed below are links to weblogs that reference Startskottet för bokslutskommunikéerna har avlossats:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.