« Nördarnas konferens är årets hetaste | Main | Är strutrullen stukad 2008? »

2008-01-23

Snäll kommunikation, finns det?

I den kontroversiella och hyllade filmen “Thank you for smoking” framställs amerikanska Washington-lobbyister som djävulens hantlangare och en starkt bidragande faktor till ett degenererat samhälle. I filmen får såväl cigarett-, sprit- och vapenindustrin som karaktärerna och deras metoder en rejäl känga. Hittar huvudpersonerna minsta möjlighet att trycka ner sina motståndare till fotknölarna tar de naturligtvis chansen. Deras vapen är vassa tungor och starka nätverk.

Är branschen jag arbetar i och företräder likadan som den framställs i ”Thank you for smoking”? Nej, naturligtvis inte. Som sig bör i filmsammanhang dras händelser och karaktärer till sin spets för att lämna högsta möjliga underhållningsvärde. Filmens karaktärer går över lik för att behålla sina produkter på marknaden och kan närmast liknas vid en ytterlighet eller en karikatyr av en lobbyist.

Motsatsen till filmens karaktärer finns däremot representerade i verkligheten, mer exakt i det stora landet i väster. I USA finns nämligen en firma som pysslar med något de kallar för ”kind communication” – kommunikation som lär människor att prata och lyssna med hjärtat. Genom att kommunicera mer känslomässigt, snarare än att gå till attack, kan kommunikationen bidra till högre grad av behovstillfredsställelse, hävdar de.

Kanske finns det något som kan karakteriseras som ”snäll kommunikation”. Frågan är om inte kommunikationen kan bli urvattnad och tråkig. Till stor del handlar kommunikation om att sticka ut och våga vara annorlunda. Eller rent av kontroversiell. Det är i alla fall så man skapar rubriker.

Oavsett om ”snäll kommunikation” existerar eller inte, är en bra eller dålig idé, vill jag gärna tro att mjuka faktorer, vänliga budskap och ärliga människor segrar. Jag är kanske en smula partisk dock, eftersom jag är både mjuk på ytan och innerst inne.

Erik Magni

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fef17ba8833

Listed below are links to weblogs that reference Snäll kommunikation, finns det?:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.