« Stora tankar hos Big Think | Main | Wegame ytterligare nischad YouTube-klon »

2008-01-10

Second Life needs a Second Life

Det sker en spännande utveckling av bankväsendet i Second Life. Linden Labs förbjuder enväldigt den pågående, lätt anarkistiska bankverksamheten i Second Life. Sedan tidigare har Linden Labs förbjudit spel och dobbel i Second Life.

En gång i tiden deltog jag i ett seminarium för den illustre Yochai Benkler om virtuella världar och dess policies. Benkler hade en hel del exempel på våldtäkter i MUD:ar och liknande och frågan var hur och om dessa skulle bestraffas i den verkliga världen. Trots att det inte är så länge sedan - 2001 - så upplevde jag då detta som science fiction i någon mån.

Nu blir det väldigt tydligt att policies kommer att bli ett konkurrensmedel i virtuella världar. Den som har rätt typ av policies kommer också att vara attraktivt för spelare. Det är ju inte självklart att demokrati som styrelseform är det som är mest lockande i virtuella världar. Kanske vill publiken hellre ha Grand Theft Auto-liknande miljöer med stora och små brott som begås på skumma bakgator i Nice, än mer välordande miljöer med lag och ordning.

Den minnesgode och beläste Richard Gatarski påminner på PPlist om den tidiga japanska onlinevärlden Habitat. Habitat lanserades emellertid ännu tidigare, i mitten av 1980-talet, på Commodore 64-plattformen som ett av de första onlinespelen. Det var otroligt yxigt redan då - jag tror Japan-releasen var lite sexigare - men jag vill minnas att en viktig feature var att man kunde dö, ett möjligen makabert element som jag inte tycker skall underskattas vid skapande av onlinemiljöer. I Second Life kan man vad jag vet inte dö, jag har åtminstone inte lyckats trots otroliga hopp från höga höjder med det suicidala trollet Frisk Sicling som är mitt alter ego. Möjligen skulle dödsstraff i onlinemiljön eller åtminstone inlåsning på längre tider kunna stävja vissa beteenden. I dag säger Linden Labs att missbruk av tjänsten i form av illegal gambling eller bedrivande av icke-auktoriserad virtuell bankverksamhet kan leda till sanktioner av typen förlust av mark (som är en viktig valuta i Second Life). Tror ni inte att straff av mer traditionell karaktär skulle fungera bättre?

Det spelar i och för sig mindre roll vad ni tycker. Linden Labs har ju visat användarna vilket styrelseskick som gäller i Second Life: diktatur.

Det naturliga hade kanske annat varit att anamma tänk från MUD:arnas värld (tack för tipset, Ragnar Lönn!) och låtit användarna delta i såväl byggandet av världar som av administration av polisväsende och policyskapande kring den. Som Linden Labs agerar nu antar jag att slutsatsen bara kan bli en: Second Life needs a Second Life.

Mikael Pawlo

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fc7f09f8833

Listed below are links to weblogs that reference Second Life needs a Second Life:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.