« Viktigt genombrott för OpenID | Main | Startskottet för bokslutskommunikéerna har avlossats »

2008-01-17

Ron Paul vinner på nätet

Springtime-kollegan Bo Krogvig, en slags motsvarighet i public affairs-världen till fotbollens David Beckham, höll i morse ett spännande föredrag om de olika amerikanska valkampanjerna som pågår. Krogvig gjorde emellertid inte någon specifik analys av kandidaternas internetnärvaro så jag har surfat runt lite under kvällen. Jag vill inte på något sätt ge sken av att jag förstår mig på Krogvigs eller andra Springtime-medarbetares avancerade public affairs-arbete, men jag känner åtminstone igen en framgångsrik internetkampanj när jag ser den. Resultatet är överraskande. På Internet är republikanen Ronald Ernest Paul inte bara USA:s näste president - han är kung.

Nätframgång kan mätas

Vad är det som gör att jag uppfattar Ron Paul som så framgångsrik på nätet?

Vi kan börja med att titta på YouChoose'08 som är Googles fantastiska initiativ för att köra alternativa presidentkandidatspresentationer på YouTube och debatter online tillsammans med CNN. Dagens vinnare i Michigan är Mitt Romney. Mitt Romney har i skrivandes stund 3 831 prenumeranter på sin YouChoose-kanal. På demokraternas sida är Barack Obama oerhört populär och har gått starkt i primärvalen. Han har 17 575 prenumeranter på sin kanal. En annan spännande kandidat är Hillary Rodham Clinton. Fru Clinton har 8 422 prenumeranter på sin YouChoose-kanal.

Så Ron Paul då. Ron Paul har 45 543 prenumeranter på sin YouChoose-kanal och det växer hela tiden. Det är alltså mer än Hillary Clinton, Mitt Romney och Barack Obama tillsammans.

Det verkar emellertid vara lite vanskligt att dra slutsatser från ett enda medie, även om både Google och YouTube får ses som trovärdiga avsändare. Hur ser det då ut på en annan populär webbplats, exempelvis Digg? Digg har självklart en sida om presidentvalet. På sidan listas vilken kandidat som har flest kompisar. Mitt Romney har 777 vänner. Barack Obama har 9 774 fans. Hillary Clinton har 1 270 kompisar. Ron Paul? Ja, han har 17 850 kompisar.

Statistik att lita på?

Det kanske är så att Ron Pauls väljare hänger på YouTube och Digg. Han kanske inte har fler fans än så? Lögn, förbannad dikt och statistik och så vidare...

På MySpace har Ron Paul 116 117 vänner just nu. Mike Huckabee har 1 115 vänner.

På Meetup har Ron Paul 1 543 grupper. Barack Obama har 78 stycken.

Facebook, tja, jag behöver nog inte fortsätta. Hur är det då med mer traditionella medier? Den aktade tevekanalen CNN till exempel? Den kanske har annan publik än de här sociala nätverksplatserna?

När den republikanska debatten hölls på CNN den 5 juni 2007 hade CNN en webbenkät publicerad. Ron Paul vann följande frågor stort efter debatten:

1) Who do you think won the debate?
2) Who seemed to know most about the issues?
3) Who had the best one-liner or comeback?
4) Whose performance was most surprising?
5) Whose campaign got the biggest boost from the debate?

Ron Paul vann emellertid inte frågan "Who had the most disappointing performance at the debate?" Han vann inte heller bästa klädsel, där Mitt Romney hade en knapp vinst.

McCains supportar började tidigt genomskåda internetstrategin, men Ron Pauls läger säger sig inte känna till några aggressiva internetkampanjmetoder... Han är helt enkelt bra och hans popularitet på nätet är större än i köpta mer traditionella medier, heter det. Strategin har emellertid gett effekten att Ron Paul får spilleffekter även i mer traditionella medier och ges utrymme i tidningar, radio och etablerade tevekanaler.

Fantastiska resultat med tveksamma metoder

Hur har då dessa fantastiska resultat på nätet uppnåtts? Ron Paul har trots allt inledningsvis gått relativt uselt i offline-polls som har genomförts. I april 2007 var Ron Paul femma bland de nio republikanska kandidaterna i Gallup/USA Todays undersökning. Vad består detta lyft från aprils resultat på? Är månne Springtimes superstjärna Bo Krogvig inblandad? Nej, på nätet är det inte politiskt finlir som betalar sig år 2008. Ron Paul har förstått det och det påstås att han anlitat en ökänd superspammare som efterlyst internationellt för sina aktiviteter. Det är helt enkelt Roy Schechter som optimerar kampanjnärvaron på nätet. Detta görs enligt Wireds Sarah Lai Stirlands utredning sannolikt med "kidnappade" datorer över hela världen vars ägare ovetandes sprider Ron Pauls budskap i form av spam-e-post. Varför anlita Bo Krogvig när du närmast gratis kan bearbeta hela världen och få den att connecta på Facebook och MySpace?

Det är fortfarande en öppen fråga vem som blir USA:s näste president. Det är till och med en öppen fråga vem som blir republikanernas kandidat. Det torde emellertid inte bli Ron Paul. Gallup/USA Today hade nämligen rätt. I Iowa kom Ron Paul femma. I Wyoming kom Paul fyra. I New Hampshire placerade sig Ron Paul på femte plats. När jag skriver detta är resultaten för Paul inte helt säkra i Michigan, men det tycks som att han kommer mellan plats 4-6 enligt de polls som har genomförts. Vi vet inte vem som blir USA:s näste president, men jag vågar redan nu säga att det inte är Ron Paul. På nätet är slaget emellertid redan över. Ron Paul vinner på nätet. I framtiden kommer alla kampanjer att låna element från Ron Pauls. Det vore löjligt att kalla det Politik 2.0. Fenomenet skall helt enkelt heta Ron Paul campaigning. Glöm inte var ni hörde det först.

Mikael Pawlo

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fe3df888833

Listed below are links to weblogs that reference Ron Paul vinner på nätet:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.